Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)
thumb 400x300_109502По повод Европейския ден на донорството - 12 октомври - и Седмицата на донорството в редица градове в страната бяха организирани различни прояви. Православен свещеник от Сливен стана един от най-активните участници в кръглата маса в града, съобщава БНТ. Участието на отец Йоан от православен център "Ихтис" в акцията в подкрепа на донорството беше прието като важен знак в кампанията. Нейната цел е даряването на органи да стане част от културата на българина, да се стимулират гражданите и обществото чрез информация и прозрачност по проблема.

Отец Йоан определи донорството като дарителство - акт на свободно изразена воля. "Проблемът с донорството, а и не само, всеки основен проблем е свързан с нравствения срив. Т. е. ние сме в грешна посока. Ние имаме не социализация, а десоциализация на обществото. Хората се свиват, барикадират се" - категоричен е отец Йоан.

Според отец Йоан трябват законодателни промени, в които всеки човек да може, докато е жив, сам да реши, дали иска да стане донор или не. Духовникът смята, че хората гледат скептично на даряването на органи и затова промените трябва да започнат от семейството.

"Когато ни сполети нещо наистина тежко, някаква семейна, лична драма, ние да не бъдем като викащите в пустинята. А искаме да подготвим обществото, така че в даден момент да може да ни подаде своята ръка" - поясни отец Йоан.

Ролята и на Църквата, и на лекарите е да помогнат на оцелелите близки да приемат този акт. Отец Йоан припомни, че Сливен е един от центровете с най-много донорски ситуации.

Според законодателството в България всеки българин е донор, освен ако изрично не е изразил отказ. В свое официално становище по проблемите на донорството и трансплантациите от 2007 г. Българската православна църква също подкрепя донорството като "изява на любов, вид алтруизъм". "Донор означава дарител, събрат, който дарява не просто органи, а живот и надежда". Църквата обаче не приема сега съществуващото положение в българския закон, че изричното несъгласие на човека приживе се приема за негово съгласие за даряването на органи след мозъчната му смърт. Тя настоява, че даряването на органи трябва да бъде задължително осъзнат личен избор.

"Извън свободната воля решението никога не е автентично. Съгласието е неприкосновен акт на личността, израз на нейния индивидуален избор. Ето защо налагане господството на чужда воля, която “подразбира” личната, е недопустимо. В този случай “подразбиране” заявява интерес и Църквата го отхвърля като морално неприемливо, защото то опорочава съгласието. Извън съзнателното съгласие няма акт на даряване", се казва в позицията на Църквата. 

Руската църква също започна неотдавна кампания за популяризиране на идеята за даряването на органи, но постави редица условия. РПЦ предлагат да се узакони презумпцията за несъгласие на човека за трансплантация на органи и едновременно с това да се проведе разяснителна работа с населението - да се призовават хората към доброволно донорство. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyy49 

Разпространяване на статията: