Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2013-10-10 1034На 8 октомври, вторник, град Пирдоп посрещна двете светини, които се намират от два дена в Ловчанска епархия – копието на иконата на Пресвета Богородица “Достойно ест” и одеждата на св. Параскева-Петка. След поклонение в град Етрополе светините бяха донесени от Ловчанския митрополит Гавриил в храма “Успение Богородично” на град Пирдоп, който заедно с цялата си духовна околия принадлежи към Ловчанска епархия.

Посрещнаха ги множество вярващи начело с архиерейския наместник на Пирдопска духовна околия ик. Йордан Георгиев, председателят на храма прот. Недко Бръмбаров, другите двама свещеника от околията о. Николай Славчев и о. Антон Марчев, представители на властите начело с кмета на община Пирдоп. За това тържество бяха дошли от София и епископите Маркианополски Константин и Тивериополски Тихон, други клирици и група църковни певци. Вечерта беше отслужена празнична вечерня в чест на св. ап. Яков Алфеев, по време на която вярващите не престанаха да се покланят на двете светини. След вечернята митрополитът се обърна с назидателно слово към народа. Благодари му прот. Бръмбаров, а благодарност отправи и кметът инж. Цанко Цанов.

2013-10-10 1036На 9 октомври сутринта тримата архиереи с други клирици отслужиха света литургия в пирдопския храм, като през цялото време много работещи хора идваха да се поклонят и да останат възможно повече време в работния ден при светините. Накрая митр. Гавриил прочете молитва към св. Богородица и отново се обърна с насърчение към вярващите хора, изпълнили храма, да търсят молитвената закрила на Божията майка и на св. Петка за успешно напредване в духовния живот по пътя към спасението.

Следобяд в 16 ч. светините, гостуващи на Ловчанска епархия, отпътуваха за Ботевград, придружени отново от митрополит Гавриил, клирици и свещенослужители от епархията.

 

Раката с одеждите на св. Петка:

2013-10-10 1035


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyy33 

Разпространяване на статията: