Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

 MG 0479От днес започна “гостуването” на светогорската икона на св. Богородица “Достойно есть” в Ловчанска епархия. Копието на свещеното изображение, което бе подарено на БПЦ и се съхранява в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, от няколко месеца обикаля различни епархии, за да могат повече хора да се поклонят и помолят пред нея на Божията Майка.

Заедно с иконата в Ловчанска епархия пристигнаха и одеждите на света Петка, които са дар на БПЦ от Румънската патриаршия. Светините ще бъдат пренесени в централните градове на петте духовни околии на Ловчанска епархия, започвайки от Етрополе.

Тази вечер иконата и одеждите на св. Петка ще пристигнат в Пирдоп, където в храма “Успение на Пресвета Богородица” ще бъдат поставени за поклонение. Във вечерното богослужение ще вземат участие кириархът на епархията митрополит Гавриил, епископите Маркианополски Константин, Тивериополски Тихон и духовници от града.

Поклонници от Пирдоп и околностите се стичат в храма “Успение Богородично”, за да се поклонят на светините и да вземат участие в богослужението.

През следващите дни иконата и одеждите на св. Петка ще бъдат в градовете: Ботевград, в храма “Възнесение Господне”, в Тетевен, в храма “Всех святих”, в Ловеч, в катедралния храм “Света Троица”. На 14 октомври, денят на св. Петка, светините ще са в троянския храм “Св. Петка”, където празникът ще бъде отбелязан с архиерейска св. Литургия.

Иконата ще остане на територията на Ловчанска епархия до 15 октомври.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyfqr 

Разпространяване на статията: