Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

10Катедралният храм на Бургас „Св. Кирил и Методий”, който се напука през зимата на 2011 г. и продължава да е затворен за миряните, ще започне скоро да се укрепва. Идейният проект е дело на проф. Йордан Милев.

„Ще се усилят основите на храма, ще се запълнят пукнатините и след това ще бъде пристегнат на 3 нива”, каза проф. Милев, цитиран от БГНЕС. Дейностите той обясни като пристягане на бъчва с метални обръчи, като по този начин ще се запази обликът на църквата.

„Подземният паркинг, който се строи до храма и който според някои мнения е причина за напукването на сградата, трябва да бъде завършен, за да се запълни тази яма”,
добави проф. Йордан Милев. По думите му финализирането на подземната структура щяла да стабилизира направения изкоп. И ако продължат бързо дейностите, за няколко месеца храмът може да бъде възстановен. Милев поясни, че най-сериозните пукнатини са вътре в сградата – по сводовете и куполите. След това предстои и възстановяване на стенописите.
 
„Инициативата за възстановяването започна през май, но не я анонсирахме, за да не се правят погрешни заключения преди изборите”, сподели бургаският депутат от Коалиция за България Димчо Михалевски.

Инициативният комитет е платил идейния проект. Парите могат да бъдат отпуснати от правителството, за да се действа максимално бързо и храмът да бъде спасен, поясни депутатът. Водени са разговори с премиера Пламен Орешарски, защото е и бивш депутат от Бургаско.

Според Михалевски средствата за ремонт може и да са под 1 млн. лв. За да започне конструктивното укрепване на църквата, трябва да бъде излята и последната плоча на подземния паркинг, поясни Иван Кръстанов, управител на фирмата, която осъществява инвеститорския контрол. Тя ще оформи площадното пространство. В графика на фирмата това е заложено да се случи до края на октомври.
 
През 2011 г. храмът се напука, след като в района му започна изграждане на голям подземен паркинг. Заради опасност за миряните църквата беше затворена за посещения и иконите бяха изнесени оттам. Фирмата, строяща подземния паркинг, не поема официално вината за случилото се със сградата, която е един от символите на Бургас.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyh33 

Разпространяване на статията: