Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 2243При голям интерес от страна на жителите на Варна преминава XV Седмица на православната книга. Тя се организира в тясно сътрудничество с община Варна, което допринася за популяризирането на проявата в града. Тазгодишната среща на автори, издатели и читатели минава под знака на възпоменанието на делото на Варненския митр. Кирил в епархията, като всички участници от България и чужбина отдават дължимото на усилията на приснопаметния Варненски владика да утвърди тази международна проява като традиция в своята епархия.

Централната тема на представените издания и доклади на участниците през тази година беше връзката между православната вяра и психотерапията, както и православната антропология в по-широк план. Организаторите бяха поканили представители на сръбската школа в тази област - акад. Владета Йеротич, преподавател по пастирска психология в Белградския богословски факултет, както и представители на руския опит в това направление - проф. Димитрий Авдеев, психотерапевт, и съпругата му Яна Беседина. Те бяха във Варна, за да представят българските издания на своите книги от издателство Омофор: "Завръщане към отците" и "Психологическото и религиозното битие на човека" от акад. Владета Йеротич, "Православният възглед за душевните болести” от проф. Дмитрий Авдеев и "Мисли за женската душа" на Яна Беседина. За съжаление ангажименти попречили на Навпактския митр. Йеротей (Влахос) от Гръцката православна църква да се присъедини към работата на Седмицата, за да представи и своята гледна точка, споделена в известната му книга "Православната психотерапия".

Темата за психическите болести, така широко разпространени в модерното общество, беше поставена в по-широкия контекст на православната антропология от прот. доцент Вадим Леонов от Православния богословски институт "Св. Тихон" в Москва, който представи своя четиритомен труд "Основы православной антропологии" пред българска аудитория. В близкото бъдеще предстои неговото издаване на български език.

Всички се обединиха около убеждението, че това е област, която заслужава особено внимание от страна на православните богослови и църковни пастири, тъй като съвременният човек, включително и църковният, все по-често попада в психологически безизходици, които водят и до по-тежки психически разстройства. Специално внимание беше отделено на деструктивното "духовно ръководство" на амбициозни духовници - така наречените "младостарци", които започват да ръководят неопитни християни, имайки самите те нерешени психологически или дори психически проблеми.

Беше отбелязан големият ръст на депресиите в световен мащаб и причините за тях според православната психотерапия: безверие, закоравялост на сърцето, невнимание към другия човек. Според същата наука основната причината за психичните болести са грехът и греховните страсти. Успешното лечение с помощта на православната психотерапия се основава на християнската антропология и нейното разбиране за човека и мястото му в света.

Другият безспорно интересен акцент в Седмицата беше участието на правнука на св. архиепископ и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки) - руския академик Владимир Лисичкин. Той представи на българската публика своята книга „Военният път на Св. Лука Войно-Ясенецки”, в която описва неизвестни събития от живота на руския хирург, както и 70 чудеса, извършени от него по време на лекарското му поприще.

Седмицата на Православната книга във Варна завършва утре, неделя, със св. литургия в катедралния храм на Варна, която се очаква да оглави Доростолският митр. Амвросий, временно-управляващ епархията до избора на нов Варненски митрополит.

Проф. Димитрий Авдеев представи пред българската аудитория основите на православната психотерапия и сподели опит от своята практика като клиничен психотерапевт:

IMG 2249

Сред гостите на Седмицата на православната книга във Варна беше и проф. Анестис Кеселопулос от Богословския факултет на Солунския университет:

IMG 2240

Основната част от представянията на книги и срещите с лекторите се състояха в залата на Община Варна:

IMG 2241


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyhkr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]