Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
vseh svyatihБългарският патриарх Неофит стана първият носител на почетния знак за принос в изграждането на новата църква “Всех святих” в Русе. Като Русенски митрополит той беше съучредител на сдружение “Всех святих” и е сред хората с най-голям принос за възстановяването на храма, съборен от комунистическия режим през 1985 г.
 
Патриархът не присъства на церемонията, тъй като е на официално посещение във Вселенската патриаршия и затова отличието беше предадено на протоситгела на епархията архим. Виктор, за да му го предаде заедно с благодарностите на всички русенци.
 
Съпредседателят на сдружението, бившият кмет на Русе Божидар Йотов, обяви, че новата църква вече е изградена и има решение да бъде предадена безвъзмездно в собственост на Русенската митрополия. Той връчи почетни знаци на още няколко от най-активните участници в кампанията по набиране на средства и строеж на храма.
 
Общо 212 дарители – физически лица, фирми и сдружения – са дали своята лепта за възстановяване на църквата “Всех святих”. Русенци с надежда чакат разрушеният някога храм отново да отвори врати. Църквата е с уникална акустика, изпробвана лично от патриарха. След предаването й на митрополията ще се извършат някои довършителни работи и ще започнат да се търсят средства за обзавеждането му. Заедно с това беше решено до 2 седмици след предаването на собствеността да стартира процедура по ликвидация на сдружение “Всех святих” поради изчерпване на дейността, за която то бе създадено.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyufy 

Разпространяване на статията: