Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

126Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за официалното си посещение в Цариград/Истанбул на Цариградския вселенския патриарх Вартоломей и Светия Синод на тази патриаршия. Визитата ще се осъществи в периода от 20 до 23 септември. По църковен протокол всеки новоизбран предстоятел на поместна православна църква осъществява т. нар. "мирни визити" в другите сестри-църкви, започвайки по старшинство с Цариградската патриаршия. Българският патриарх частично наруши тази традиция, като осъществи през лятото първото си посещение извън България в Русия и Украйна, тъй като беше поканен да участва в тържествата по повод 1025-годишнината от покръстването на Русия.

Патриарх Неофит ще бъде придружен от двама митрополити - на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Доростолски Амвросий, както и от главния секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум и своя викарий в София - Знеполски епископ Йоан. Делегацията включва и други духовници и светски лица.

Българският патриарх ще посети в събота вечер сградата на Българската екзархия, където ще има кратък молебен в храма "Св. Иван Рилски" и ще се срещне с представители на българската общност в Истанбул. В програмата е предвидено и посещение на Богословската школа в Халки, чието откриване е предмет на дългогодишни спорове между Цариградската патриашия и турските власти. Емблематичното училище е свързано и с имената на много български възрожденци, които са преподавали там: Неофит Рилски, Иван Димитриевич, Екзарх Антим І и Партений Зографски. Завършили същото училище са: Екзарх Антим І, Доростоло-Червенски митрополит Григорий, Самоковски митрополит Доситей, Марко Балабанов и много други.

Очаква се домакинът патриарх Вартоломей да обсъди със своя гост актуални въпроси от междуправославните взаимоотношения и подготовката за свикването на Всеправославния събор, спъвана от неизгладени отношения между православните църкви.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy3y4 

Разпространяване на статията: