Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

hram1Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” организира ретроспективна изложба по повод 110-годишнината от основаването на средното духовно училище. Тя ще бъде открита на 15 септември 2013 г., неделя, на площад „Св. Неделя“, София, пред сградата на Богословския факултет веднага след светата литургия в митрополитския храм. В около 10.45 ч. Знеполският епископ Йоан ще открие изложбата, която ще показва 20 цветни табла, проследяващи възникването на книжовните средища у нас, живота на духовните училища през 19 в. в Лясковец и Самоков, както и преместването на Самоковската семинария в София. Ще може да се проследи подемът през 20 век и трудностите, с които се налага да се справи семинарията през войните и по време на комунистическия режим у нас, както и развитието на училището в наши дни. При подреждането на изложбата са използвани над 200 снимки, документа и архивни материали от семинарията, Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“, Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

Софийската семинария ежегодно отваря врати за учениците на 14 септември, когато Православната църква отбелязва празника Въздвижение на светия Кръст Господен (Кръстовден).

Според прессъобщението от семинарията учебната 2013/2014 г. е специална с отбелязването на две годишнини - основаването в София на Духовната семинария през 1903 г. и с освещаването на семинарския храм през 1904 г.  

Официалното откриване на изложбата ще бъде предшествано от лития – от храм „Св. Неделя“ до изложбените табла пред Богословския факултет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy3xf 

Разпространяване на статията: