Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

RilskiMonastery7

В Рилския манастир се провежда обучителен семинар за епархийските координатори на БПЦ по духовна просвета, катехизация и култура. Още през първия ден на работата участниците във форума са откроили като основна причина за слабата просветна дейност по епархиите „липсата на достатъчно кадри с добра подготовка и истинско православно църковно съзнание“, които да се заемат с църковната просвета на деца и възрастни. Участниците в срещата считат, че двата Богословски факултета в София и Велико Търново, както и двете катедри по Богословие в Пловдив и Шумен не са в състояние да обучат подходящи кадри, които да се занимават с катехизаторската дейност на БПЦ. Затова участниците в семинара са се обединили около идеята, че е „много необходимо създаването на православна Духовна академия от страна на Св. Синод“, съобщава официалният сайт на Българската патриаршия.

Всяка година богословските факултети „произвеждат“ кадри за БПЦ и почти 100% от тях не успяват да реализират потенциала си в структурите на Църквата, тъй като няма създадени условия за това. Преди няколко години същият екип, който организира и срещата в Рилския манастир, състави няколко концепции и документи за религиозна просвета и катехизация (Концепция за Синодален катехизически център; Стратегия за духовната просвета, катехизация и култура в БПЦ-БП и пр., и пр.)  и настояваха религията да стане задължителен предмет в българското училище. Водещият аргумент тогава беше, че БПЦ разполага с достатъчен брой подготвени учители, които могат да започнат работа веднага, стига държавата да се съгласи да въведе предмета "Религия".

Днешната констатация буди тревога у всеки православен българин, който вярваше, че пречка пред религията в училище е само държавата, но не и Църквата, която разполагала с необходимия ресурс. Днес експертите от културно-просветния отдел на Св. Синод заявяват, че БПЦ няма подготвени кадри и се налага тепърва да бъде създадена духовна академия под прякото ръководство на Св. Синод, но не се уточнява откъде ще се осигурят подготвени кадри за преподаватели, които да възпитават студентите в "истинско православно църковно съзнание". Досега идеята за създаване на друго висше православно училище не беше лансирана официално от църковното ръководство. Предстои да се разбере, дали става дума за "работна идея" на участниците в семинара или за сериозно намерение. При всяко едно положение обаче подобни идеи говорят за липсата на достатъчно доверие и сътрудничество между официалното църковно ръководство и богословските факултети у нас - проблем, чието разрешение се търси от години. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy39y 

Разпространяване на статията: