Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)


Университетско издателство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през май т. г. издаде нова богословска книга. Това е „Св. Климент Охридски и неговият канон за св. Евтимий Велики (опит за богословско-екзегетически анализ)“ (София 2013, 77 с.) на Костадин Папалюгов, завършил бакалавърска и магистърска степен в Богословския факултет. Книгата всъщност е неговата магистърска теза, за която е получил степента „магистър по богословие“. Научен ръководител на К. Папалюгов е бил водещият български славист проф. д. ф. н. Георги п. Атанасов Попов, а рецензент – гл. асист. Димитър Димитров.

Авторът споделя за труда си: „Словото Божие и благодатните дарове на Св. Дух са втъкани в православната българска култура. Бог дарява на нашия народ велики личности и учители на вярата, които са образец за следване от всички поколения. Това са духовните водачи на народа ни по пътя на всеобщото спасение. Избрах темата на настоящата книга, защото до момента не е правено такова изследване. Този канон е посветен на големия пустинник св. Евтимий Велики и е напълно в традицията на светоносната образност. Красивият богослужебен текст отблизо следва идеи от Свещеното Писание и факти от житието на  светеца, като с малко, но силни думи изразява основните християнски догмати.“

Това е един от редките случаи, когато магистърска работа успява да бъде отпечатана и то от престижното Университетско издателство. Което безспорно е още една добра оценка за труда на автора.

Книгата може да бъде закупена в книжните магазини на столичните църкви "Св. Петка Самарджийска", "Св. Кирил и Методий", "Св. Неделя".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xryh3 

Разпространяване на статията: