Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

25В неделя, 11 август, във Варна ще се проведат отложените избори за епархийски съвет и за членове на Църковния събор. По този повод Доростолският митрополит Амвросий, временно управляващ Варненска и Великопреславска епархия, ще пристигне в града, за да ръководи провеждането на изборите. Всяка от петте духовни околии – Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Провадия - ще изпрати по шестима свои делегати. От всички тях ще бъдат избрани четирима епархийски съветници, които ще помагат в административната дейност на бъдещия Варненски митрополит. Според устава на БПЦ-БП по време на избора "избирателното бюро съставя списък на кандидатите за членове на Епархийския съвет по предложение на епархийските избиратели. Списъкът трябва да съдържа имената на не повече от 10 клирици и 10 миряни. Събранието избира членовете на Епархийския съвет от списъка на кандидатите с тайно гласоподаване и с мнозинство повече от половината от присъстващите" (чл. 116, ал. 2 и чл. 117, ал. 1).

На 17 август в катедралния храм "Успение Богородично" във Варна ще бъде отслужена и панихида за 40-те дни от смъртта на митрополит Кирил, съобщава изданието zaGrada. 

Едва след това се очаква да започне поготовката за епархийския събор, в който делегатите на петте духовни околии ще гласуват за нов Варненски митрополит от списък с 15-ина епископи на БПЦ. Първите двама с най-много гласове ще бъдат предложени на Св. Синод, който трябва да избере един от двамата. Изборът на синода се очаква да стане най-рано в началото на октомври. По този начин във Варненска епархия има вероятност да бъде спазен уставът, който предвижда овдовяла или овакантена катедра да не остава без епархийски митрополит повече от три месеца (чл. 93).

Избори трябва да се проведат също в Русенска епархия, която вече над шест месеца е свободна, и се управлява временно от Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Няма никаква информация дали и кога ще се проведат избори в епархията. Поради липсата на епархийски митрополит Негово Светейшество патриарх Неофит прекарва по-голямата част от времето си в Русе, а функциите му на Софийски митрополит се поемат от викарния епископ.

Избори трябва да има и в Западно- и Средноевропейска епархия, чийто митрополит Симеон подаде оставка поради здравословни проблеми в началото на месец юни т. г. и вече тече 3-ият месец на уставния период. Временноуправляващият тази епархия митрополит Григорий не дава информация как върви подготовката за избора на нов митрополит и кога ще бъде проведен той. Припомняме, че по традиция изпълняващият длъжността митрополит на втора епархия получава и втора заплата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrrcx 

Разпространяване на статията: