Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

1γДвуседмичният пост в чест на празника Успение на пресвета Богородица започна днес. Макар в църковния календар за 2013 г. да пише на 1 август "Начало на Богородичния пост", но всъщност още на 30 юли, вторник, е записано "Богородични заговезни". Това разминаване се е получило, защото 31 юли се падна в сряда и нямаше възможност да се заговява на 31 юли. Така че Богородичният пост вече започна.

Той е пост със "средна строгост", защото макар през него да няма указания за дни на "строг пост", ядене на риба се разрешава само на Господския празник Преображение, който отбелязваме на 6 август. Заради летните горещини и изобилието от зеленчуци и плодове местно производство постът се понася сравнително леко, стига хората да не извършват тежък физически труд. По време на Богородичния пост в редица църкви в големите градове се отслужват вечерни молебни канони към Божията майка. Този канон е преведен и на български и може да се чете от вярващите и у дома.

На Константинополския събор през 1166 г. под председателството на патриарх Лука е потвърдено предписаното от древните устави всички православни християни да спазват Богородичния пост от 1 до 15 август. Повод за решението на събора били споровете между християните за продължителността на Успенския и Рождественския пост. Коментаторът на каноните Валсамон пише, че "тогава някои се съмняваха за броя дни на Успенския и Рождественския пост. Затова светейшият патриарх сам потвърдил, че макар дните на тези постове никъде да не са определени писмено, ние трябва да следваме неписаното църковно предание и сме длъжни да постим от 1 август (за Успенския пост) и от 14 ноември (за Рождественския)".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xr689 

Разпространяване на статията: