Мобилно меню

4.5816326530612 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (98 Votes)

DSC 8748През последните седмици предстоятелят на руската църква в София получи няколко награди, включително офикията архимандрит, с което се затвърди очакването, че по този начин се подготвя отзоваването на духовника, предизвикал поредица скандали в страната ни. При награждаването му с офикия "архимандрит" и корона Волоколамският митр. Иларион (Алфеев, началник на външния отдел на РПЦ) намекна, че в енорията има проблеми и че всички енориаши трябва да се чувстват в този храм "като у дома си".

Преди месец архим. Филип е получил от Външно министерство списък с извършените от него нарушения и му е бил даден 30-дневен срок да напусне страната, съобщава в блога си журналистът Иво Инджев (вижте тук). Припомняме, че през лятото Външно министерство връчи протестна нота на руския посланик у нас по повод действията на предстоятеля на руското подворие в България. Оттогава архим. Филип беше с неуредени документи за престой в страната и неговото окончателно напускане беше очаквано.

Енориашите на руската църква в София вече бяха чули за изгонването на духовника, но не смееха да повярват и да се зарадват преди да излезе официална информация.

За двете години на управлението на руския духовник енорията на църквата „Св. Николай“ изгуби напълно своя облик, а членовете й бяха разгонени.

При пристигането си в София през юни 2011 г. игумен Филип пое ръководството на руския храм, към който имаше енория, наброяваща близо 200 човека, в това число руснаци, украинци, българи, сърби, молдовци и други, обединени в църковна евхаристийна общност. В храма служеха двама български свещеници – о. Симеон Минчев, който е в „Св. Николай“ от 25 години, и о. Николай Нешков – от 15 години. Енорията се гордееше и с младия си дякон Сава Кокудев, израснал пред очите на богомолците от млад мирянин до съвестен дякон.

Руската църква имаше: хор от 15 човека и диригентка, завършила Софийската консерватория и Богословския факултет на СУ; неделно училище и школи по пеене и рисуване; четец, който е асистент и преподавател по църковнославянски в Богословския факултет на СУ.

За времето на своето управление нововъздигнатият архимандрит изгони диригенката на хора, направи да бъде преместен дякон Сава в друг храм в столицата, съкрати четеца, „сви“ хора до 4 човека, унищожи неделното училище, заточи о. Николай в храма на руския старчески дом, защото... беше духовен наставник на повечето енориаши тук. През последните месеци усилията на предстоятеля бяха насочени към преместване на българските свещеници в други храмове, за да остане „Св. Николай“ изцяло руски.

За натиска, униженията, духовното насилие и разделението, на което бяха подложени енориашите на храма, вече много беше написано. В крайна сметка енорията на руската църква престана да съществува, но пък храмът се обогати с казашка организация и охранители. Междувременно от земетресението през май 2012 г. храмът получи сериозни повреди и вътрешността му беше изпълнена с метално скеле, което значително ограничава богомолното пространство.

Архим. Филип предизвика бурната реакция на вярващите преди всичко с новото "богословие" и разбиране за църква, които проповядваше в руския храм. В проповедите си той настояваше, че храмът „Св. Николай“ не е център на евхаристийна общност, а учреждение, църковно посолство, посолски храм и служителите в него – църковни посланици. Той въведе етническо разделение сред вярващите, обвинявайки българите за проблемите в енорията. На входа на храма редом до програмата на богослуженията се редуваха обидни за българите статии, написани на руски и български език, в които богомолците бяха наричани гости на чужда територия, бай-ганьовци и др.  

За съжаление недопустимото отношение на архим. Филип към българските свещеници и богомолци в руската църква беше безмълвно толерирано от страна на БПЦ. По време на саморазправите с о. Николай и енориаши на храма нито Софийска митрополия, нито Св. Синод направиха опити да защитят своите сънародници и принципите на православната църковност.

Изгонването на архим. Филип е заслуга изцяло на нашите светски власти, които отказаха да му издадат необходимите документи.

Сега предстои Руската православна църква да изпрати друг свой представител в подворието на Московска патриаршия в София. От няколко седмици в храма служи още един руски свещеник - йерей Андрей Трегубов. Засега обаче няма официална информация, кой ще е новият предстоятел, но всички се надяват, че той ще успее да изцели раните в енорията на руската църква и тя ще се върне към нормален църковен живот.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxfha 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.