Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

IMG 9603С вълнуващи моменти беше изпълнен днешният изборен ден, в който беше излъчен новият Български патриарх Неофит. С повече два часа от планираното продължи вотът в синодалната палата, тъй като се стигна до балотаж. Въпреки това ентусиазмът на журналистите не секна, независимо от студеното време и отегчителното чакане пред вратите на синодалното учреждение. Единственото разнообразие бяха делегатите, които в почивките напускаха сградата за кафе и закуски. Някои от тях, макар и боязливо, нарушиха мораториума върху разговорите с журналисти.

Дългоочакваният момент на истината беше белязан с тържествения камбанен звън на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Името на новия Български патриарх беше провъзгласено от митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Той отправи към журналистите евангелския призив: "Радвайте се!". Повечето от тях не го разбраха.

Студеното време и планираните за същото време протести бяха сред причините за вялия мирянски интерес към историческото събитие. Специално внимание беше обърнато на официалните лица и чуждестранните гости, които търпеливо чакаха идването на новия предстоятел на БПЦ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Патриарх Неофит премина пътя от синодната палата до катедралата в лития, предшестван от хоругви, следвани от свещеници, епископи, митрополити. Шествието беше маркирано с шпалир от войници.

Журналистите пред синодната палата:

IMG 9589

Гостите от Руската православна църква, водени от Волоколамския митрополит Иларион, се отправят към патриаршеската катедрала за участие в интронизацията на новия Български патриарх:

d8cab356013f2604e111df90090e6066-1

Делегатите, излезли за глътка чист въздух:

IMG 9576

IMG 9583

Някои от делегатите се изкушиха да поговорят с журналистите:

IMG 9581

Митрополит Йосиф с голяма радост обяви името на новия Български патриарх Неофит:

IMG 9602

Литията с новия Български патриарх се отправя към патриаршеската катедрала за интронизацията:

IMG 9608

 

IMG 9623

IMG 9622

От стълбите на храма патриарх Неофит благослови насъбралото се множество, което го аплодираше:

IMG 9631

Снимки: Полина Спирова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x3cfa 

Разпространяване на статията: