Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
В края на 2012 г. читателите на Двери определиха най-важните събития в църковния живот на изминалата година. Без съмнение централно място заема кончината на предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх Максим - 71% от гласувалите и 38% от гласовете (разликата се дължи на факта, че анкетата даваше право да се посочат няколко водещи събития).
 
На второ място - с 26% от читателите (14% от гласовете) е поставено отварянето на досиетата на митрополитите - събитие, под знака на което мина цялата година. Този проблем остана отворен и безспорно ще предизвиква дискусии и през следващата година, особено в контекста на предстоящите патриаршески избори.
 
На трето място читателите на Двери поставят даряването на Богородичните икони на България - и трите от Света Гора: "Достойно ест" на храм-паметника "Св. Александър Невски", "Всецарица" на Видин и "Геронтиса" на Варна. 21% от гласувалите (11% от гласовете) са посочили даренията като най-важното събитие в българския църковен живот - знак, че вярващите у нас са готови да дадат висока оценка на инициативи, свързани непосредствено с духовния живот на Църквата.
 
Най-малък брой гласове са получили двете събития, свързани с Пловдивския митр. Николай - избирането му за и. д. Софийски митрополит и последващият 40-дневен траур, които в своето време предизвикаха шумен обществен отзвук заради опасенията от създаването на разкол в Църквата, но в контекста на общата значимост на събитията нямат сериозна тежест.
 
Събитие  % от читателите % от гласовете
Смъртта на патриарх Максим

71%

38%

Отварянето на досиетата на митрополитите

26%

14%

Даряването на светогорските икони „Достойно есть” , „Геронтиса” и „Всецарица” на България

21%

11%

Връщането на еп. Инокентий в каноничната Църква

15%

8%

Протестът срещу узаконяването на архонтите

13%

7%

Приемането на стратегия за църковна просвета, катехизация и култура на БПЦ

6%

4%

100-годишнината на храм „Св. Александър Невски”

6%

4%

Кризата в руската църква в София

6%

4%

Синодалното становище относно методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство

5%

3%

Посещението на Руския патриарх Кирил в България

4%

3%

Опитът на митрополит Николай да поеме управлението на Софийска епархия

4%

2%

"Траурът" на митр. Николай

3%

2%

 
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awkc4 

Разпространяване на статията: