Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

DSC 00351На 18 септември в криптата на руската църква в столицата, пред гроба на приснопаметния архиепископ Серафим Соболев, е била учредена казашка организация (станица, бук. "казашко село") с център София, съобщава сайтът на храма. Тя ще е част от Всевеликата Донска войска (Всевеликое войско донское), едно от многобройните руски казашки общества, действащи в Русия, Украйна и други места.

Българският филиал на организацията ще носи името на св. Пантелеймон. Инициатор за създаването на казашката група е предстоятелят на руската църква игумен Филип, който е изпратил молба за това до Московска патриаршия. За учредяването на организацията от Русия са пристигнали представителите на Синодалния комитет на Руската православна църква за взаимодействие с казачеството: протойерей Игор Покровски, зам.-председател на комитета, и свещеник Тимотей Чайкин, ръководител на отдела по взаимодействие с казашките общества и обществени обединения.

На специална церемония желаещите да влязат в казашката организация мъже са дали клетва с вяра и истина да служат на Отечеството, Православната църква, честното казачество, свято да пазят добрите казашки традиции и обичаи. В криптата на руската църква тържествено е било внесено българското знаме и е прозвучал българският химн.

На церемонията е бил избран есаул (заместник), който ще ръководи местната организация, докато бъде избран атаман.

Учредителното последование, разработено и утвърдено от Синодалния отдел за взаимодействие с казашкото общество, е завършил с „уставна молитва“. За духовен наставник на софийската казашка организация е избран игумен Филип.

Инициативата е руска "реплика" на модерната тенденция у нас да се създават различни общества с религиозен и военен привкус като тамплиери, архонти, рицари от различни ордени и др., които претендират да са "пазители на Църквата, вярата, традициите".

В редовете на софийските казаци са влезли вече печално известните охранители на предстоятеля о. Филип, които пазят духовника от енориашите на храма.

pere01В Русия понастоящем има голям разцвет на казашки организации - това са военизирани граждански обединения, които претендират за връзка с казаците от досъветска Русия и Украйна. Съществуват различни казашки организации, част от които си оспорват взаимно легитимността, а други са тясно свързани с руското правителство. Организацията Всевелика Донска войска е създадена през 1996 г. и уставът й е утвърден от президента на Русия. В нея влизат 135 000 казаци. Има представителства на организацията и в други страни, като в редиците й влизат потомци на казаците от Русия и Украйна.

Основната дейност на организацията е насочена към възраждане на казачеството, духовното и патриотичното възпитание на младите казаци, работа „за благото на Велика Русия“.

Учредяването на казашка организация към храма в София постави нащрек енориашите към църквата, тъй като е известно, че казаците са военизирана организация (както показва и името на конкретното обединение). Не е ясно, защо се налага в столицата на България да се създава структура, която ще работи за благото на „Велика Русия“. Досега казаците в руската църква в София служеха за охрана и респектиране на богомолците, сега, след като те са се заклели във вярност да служат на Отечеството (не се казва кое), честното казачество и да отстояват интересите на Велика Русия, не е чудно, че българите, посещаващи руския храм, се чувстват некомфортно.

Учредяването на военизирана структура към руската църква в София може да се приеме като пореден знак към богомолците с български произход, че са нежелани в този храм и игумен Филип няма да се спре пред нищо, за да прочисти повереното му подворие не само на етнически принцип, но и от всички инакомислещи руснаци.

DSC 00262

DSC 0037


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcc3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]