Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

rrrrДо олтарната част на древния храм „Свети Николай Чудотворец” в Созопол екипът на археолога Димитър Недев е попаднал на малко гърне с капак, съдържащо течност (по-късни публикации днес уточниха, че не е сигурно, дали това е било миро - б. р.) и костици. Според учените мястото на находката - специална ниша в централната част на абсидата, където  обикновено се поставят мощи, показва нейната значимост.
 
„Става въпрос за мощи или св. миро, което е положено при изграждането и освещаването на храма. Най-вероятно през този период 5 или 6 век в Созопол започват да пристигат мощи и това отговаря на историята в хилядолетния град в неговата по-късна част”, обясни доц. Димитър Недев, директор на историческия музей в морския град.

С днешното откритие вече категорично можем да твърдим, че проучваната църква в Созопол е била посветена на свети Николай Чудотворец, каза още Недев. Традиция е в централната част на църквата (явно има предвид апсидата - б. р.) да се поставят мощи на светеца, на който е посветена.

Находката в Созопол ще бъде предадена на Националния исторически музей, след което ще бъде направено химическо изследване.
 
Директорът на НИМ Божидар Димитров каза, че проучваната църква е строена в VІ век, после е разрушена и в ХІ век е въздигната наново. Той предполага, че мирото и костиците са поставени при построяването през ХІ век и е възможно те да са от гроба на св. Николай в Бари, от чиито мощи изтичало св. миро.

Той припомни, че при проучванията на тази църква са намерени три императорски печата - на Василий Българоубиец, на Теодора и още един. "Очевидно  тази църква е била под покровителството на императорите и те са могли да изискат свето миро", коментира Божидар Димитров.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kpk3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]