Мобилно меню

4.8780487804878 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (41 Votes)

Image 1414595 2Днес Пловдивският митр. Николай освети новия храм "Св. Преображение Господне" в пловдивския квартал "Тракия", чийто основен спонсор беше известният бизнесмен Петър Манджуков, дал 1 милион лева за строежа. По този повод Петър Манджуков беше провъзгласен за архонт от Пловдивския митрополит Николай, а на останалите дарители, сред които кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и др., бяха дадени грамоти.

По този начин за първи път митрополит Николай произведе архонт в своята епархия и за пореден път показа, че счита себе си за митрополит с особени права в Църквата, който не е обвързан от решенията на Св. Синод, а единствено от своята воля. Той демонстрира това разбиране за своето положение в Църквата със съобщението, че ще предприеме действия титлата архонт да бъде постфактум писмено узаконена от Св. Синод, "тъй като в момента такива писмени правила нямало".

Припомняме, че в условията на голям скандал и съблазън за вярващите у нас през 2007 г. Св. Синод на Българската патриаршия осъди даването на архонтски титли и обяви, че Българската църква няма такава традиция и всички дадени титли са незаконни. Това обаче не попречи на митр. Галактион да изпълнява своята воля, вместо съборната, и да произвежда за архонти все нови и нови милионери със спорна обществена репутация. В началото на годината митр. Николай направи публично изявление пред камерите на предаването "Вяра и общество", в което заяви, че не счита решението на Св. Синод за архонтите за обвързващо го, а сега за първи път демонстрира на практика този свой възглед. Той демонстративно "узакони" архонтството, съблазнило толкова хора в Църквата и извън нея, като даде архонтски медалион на Манджуков и попита присъстващите богомолци: "Достоен ли е за архонт?" "Достоен", отговориха събралите се.

"От архонта Църквата очаква да бъде достоен да носи званието. И да докаже, че го е направил за вярата, а не за прослава на себе си. Петър Манджуков обеща да изгради храм и го освещаваме", обяви митрополит Николай. Присъстваха също Плевенският митрополит Игнатий, епископ Антоний – викарий на Западната и Средноевропейската епархия, епископ Сионий – викарий на Видинския митрополит, игуменът на Троянския манастир и епископ Григорий и еп. Борис – игумен на Бачковската обител.

След края на литургията на събитието по освещаването пристигнаха и други милионери, потенциални "архонти" на Пловдивския митрополит, като шефа на Пловдивския панаир Георги Гергов, собственика на КТБ и футболния клуб "Ботев" - Пловдив Цветан Василев, адвоката и собственик на ПФК „Левски" Тодор Батков, милионера Динко Динев и други.

Според замисъла на архонтството у нас архонтите са богаташи, които се обвързват с възвелия ги в архонтство митрополит и стават негови спонсори и проводници на негови светски и църковни интереси. Архонтите вярват, че стават "църковни благородници" с особена роля в Църквата. Според митр. Николай те са "светило на Църквата", които трябва да бъдат поставени нависоко за образец на вярващите. За такова светило в своята епархия митр. Николай провъзгласи оръжейния бизнесмен и червен олигарх Петър Манджуков.

Не е ясно какви ще са взаимоотношенията между Пловдивския митр. Николай и Старозагорския митр. Галактион, който обяви себе си в ефир от Шипченския манастир, че е "Свещеноначалник на Великия архонтски събор в България". Това няма да бъде прието от новия производител на архонти, за когото дори решенията на Св. Синод нямат обвързваща сила.

Сред добилите публична известност "архонти" у нас са Слави Бинев, Ованес Мелик-Пашаев, Иван Кочев-Чомбе, Добрин Добрев и др. Неотдавна заедно с тамплиери и други членове на подобни затворени общества те основаха партия "ГОРД", която определено се заиграва с масонството и неговата идеология.

Снимка: в. "Труд"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ufa 

Разпространяване на статията: