Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

petrovdenДнес, първа неделя след Петдесетница, Църквата отбелязва празника Събор на всички светии. Едновременно с това днес са Петрови заговезни, а от утре започва Петровият пост, който ще завърши на 29 юни, Петровден.

Петровият пост, посветен на св. апостоли Петър и Павел, има различна продължителност. Той започва на различна дата, в понеделник - една седмица след празника на Св. Троица, който е подвижен празник, и завършва на 29 юни, когато е неподвижният празник на св. апостоли Петър и Павел. Постът се нарича още "Апостолски", а в миналото "Пост след Петдесетница", за да напомня за примера на Христовите апостоли, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

За едноседмичен пост след Петдесетница се споменава в най-ранните исторически извори още от трети век. Тогава той е бил компенсаторен - тоест, спазвал се е от тези, които не са успели да постят през Страстната седмица преди Великден. За такива, споменава св. Иполит Римски, е постановено да постят след края на празничния период от Пасха до деня на Св. Дух. Постът се свързва с празника на апостолите Петър и Павел, 29 юни, след освещаването на техни храмове в Константинопол, когато техният празник започва да се празнува с голяма тържественост в Източната и в Западната църква.

Петровият пост е един от леките пости - през него се разрешава консумирането на риба, с изключение на сряда и петък. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33urc 

Разпространяване на статията: