Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

P5250235На 26 май честваме паметта на един от деветте софийски светци: св. Георги Софийски, допълнително определян като Най-нови. Тази вечер в старинния столичен храм „Св. Георги“ – Ротонда беше отслужена вечерна в чест на мъченика, а утре пак там ще се отслужат утринна и св. Литургия от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Според житието на новомъченика той е бил погребан в (по-скоро до) църквата „Св. Георги“ в София. И наистина преди няколко години такъв гроб беше открит от северната страна на олтарната абсида на старинния храм. Макар и празен, този гроб има основание да се смята за гроба на св. Георги Софийски Най-нови. Затова по инициатива на свещеника в ротондата о. Йоан Куков и с благословението на Софийска митрополия на гроба вече има кръст и паметна плоча в чест на светеца-новомъченик.

Житие

Георги се родил вСофияот знатни родители българи Иван и Мария. На двадесет и пет години той осиротял – умрял баща му. Понеже младият мъж се славел с голяма красота и добродетелност, турци пожелали да го привлекат в своята вяра. Не могли обаче да го подлъжат с лицемерна благост и затова насила му сложили чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Георги хвърлил чалмата, която му натрапили, на земята и я стъпкал. Тогава мюсюлманите го завлекли при кадията (съдията), там пак го съблазнявали с висока служба, но той бил твърд във вярата си. Затова кадията заповядал да го режат на ивици по тялото и там да горят със свещи, така че тялото на мъченика пламнало като факел, но той не се потурчил. Съдията наредил да го обесят и три дни да виси на бесилката, за да видят християните, как ще почне да се разлага. Георги умрял от раните си преди да му метнат въжето, но турците и мъртъв го обесили на главния площад до пещта за топене на желязо и медна руда. Това станало на 26 май1534г. Майка му и трите дена седяла под бесилката, прегърнала краката на мъченика, а от неговото измъчено тяло вместо смрад започнало да се носи ухание. Тялото му било свлено след третия ден, опято от еп. Йеремия и погребано в църквата „Св. великомъченик Георги Победоносец“. Майката на мъченика починала на четиридесетия ден след него и била погребана при нозете му. Мощите днес не се знае къде са.

На снимката: Украсената празнична икона на св. Георги Софийски Най-нови – нова икона, нарисувана и подарена от йерод. Методий Зографски за ротондата „Св. Георги“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uqx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]