Мобилно меню

4.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (12 Votes)

hramНай-големият бургаски храм "Св. Кирил и Методий" посрещна храмовия си празник в кафене. Веднага след Великден храмът, който е паметник на културата и визитна картичка на морския град, се премести в съседно заведение, което е църковна собственост. Както е известно, централният храм на Бургас беше буквално разцепен заради строежа на подземен паркинг непосредствено пред него. Състоянието на сградата е опасно за хората и поради тази причина преди Великден той беше затворен за вярващите, а службите по нареждане на бургаския кмет се изнесоха на открито, под специално опънати шатри. След края на празниците шатрите бяха прибрани, а храмът се "пренесе" в отсрещното заведение, което църквата отдава под наем. То беше частично приспособено за параклис и сега службите се извършват там. Фирмата „Глобал текнолоджи къмпани“, която строи паркинга (и по чиято вина, според бургаски свещеници, вероятно е настъпила щетата на храма - б. р.), е поела разходите по укрепването на храма, но досега те не са направили официално изявление, какви точно мерки предприемат и защо именно те плащат щетите. Фирмата не поема вината за случилото се и твърди, че ставало дума за "обективни процеси".

Предстоятелят на храма отец Петър Франгин заяви за БНТ: "Трябва да се стабилизира, да се подсилват основи, конструкцията е нарушена, тя трябва също да се заздравява по някакъв начин. Инженерите ще дават решения."

Оказва се, че основите на църквата са дълбоки само метър и половина. От общината твърдят, че никой не е бил наясно с този факт преди да се издаде разрешение за строежа на паркинга. Веселина Илиева, гл. архитект на община Бургас, заяви: "Този храм няма документация, всичко е с архивни материали. Няма как ние да сме знаели, тъй като храмът не е и общинска собственост; освен всичко останало, той е собственост на Църквата."

Пред в. "Стандарт" кметът Димитър Николов коментира скандалната ситуация така: "Взели сме аварийно всички мерки за укрепването на църквата. Фирмата, която строи паркинга, до момента е вложила в това 400 х. лв., привлечени са най-добрите специалисти като консултанти. Ходя всеки ден до църквата. Тя ще бъде възстановена. Подземният паркинг трябва бъде завършен възможно най-бързо, за да отпаднат рисковете и за съседните сгради".

Строежът на подземния паркинг трябва да приключи до края на септември. Никой обаче не се наема да прогнозира, кога храмът ще бъде отворен отново. Църковните служители са настроени песимистично за бъдещето му.

Въпреки че храмът "Св. Кирил и Методий" е един от символите на града, виновни за това безобразие все още няма. Църквата, която има всички основания да заведе дело срещу виновните, отказва да предприеме тази крачка, както и да ги назове открито.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u4r 

Разпространяване на статията: