Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

rockРокерите от София и Пловдив, които са на противоположни позиции относно църквата-костница в Батак, днес се отказаха от едновременните си протести в планинския град. От шествието се оттегли и Инициативният комитет в защита на паметника от Априлската епопея. И вместо полицейска блокада, която да разделя двете рокерски групи, в Батак днес имаше само туристи.

След разговори между полицията и мотоклубовете от София и Пловдив до рокерско шествие в два лъча, които да се съберат в Батак, така и не се стигна. И едните, и другите обаче остават категорични в позициите си относно църквата "Света Неделя". Според мотоклуб "Велика България", откакто тук се провеждат богослужения, множество икони в едър формат скриват от погледите на хората стените, върху които с кръв се е писала историята на Освобождението. Рокерите от "Вагабондс" от Пловдив пък подкрепят митрополит Николай и въведените от него промени. Те дори дариха кръст на църквата, който беше поставен на върха от лидера на пловдивските "вагабонди" Малено. Разделени в мненията си продължават да бъдат и жителите на Батак.

Занапред в историческия храм ремонти и реконструкции няма да се правят и църквата ще се поддържа в "каноничен вид" – обеща междувременно митрополит Николай. Ежедневните богослужения в храма ще продължат. Според Петър Паунов, кмет Батак, в храма ще се отслужват само литургии. "Тези приказки, където се говорят, че се правят тук кръщенки и сватби, са пълни глупости", заяви той. Църквата обаче ще трябва да се съобрази с условията за ползване на храма, които постави комисията, назначена от Министерство на културата. По този повод Петър Паунов коментира: "Едно от условията е свещниците, които са в момента в храма, да бъдат изнесени в предверието. И ако може да не бъдат български свещи, а внос от Гърция, от които не се получава тоя дим, както при нашите".

Останалите препоръки ще бъдат изнесени в специален протокол, който ще бъде връчен до дни на църковното настоятелство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u4f 

Разпространяване на статията: