Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ПлевнДнес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се срещна с тримата най-висши представители на държавната власт у нас. Той беше приет от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Ц. Цачева.

Общото културно и духовно наследство между българи и руси е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа. Това подчертаха президентът Росен Плевнелиев и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, които се срещнаха на “Дондуков” 2.

По време на срещата патриарх Кирил посочи, че българи и руси споделят общо религиозно и културно наследство. “Делото на св. Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници”, подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.), и са живи и днес. Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Изразена беше надежда, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

В Министерски съвет патриарх Кирил се срещна с премиера Бойко ДарБорисов. Двамата обсъдиха добрите връзки между Българската и Руската православна църква.  „Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка”, каза по време на срещата Патриарх Кирил и пожела на г-н Борисов Бог да е с него. В хода на разговора министър-председателят и руският патриарх се обединиха около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения.  Премиерът Бойко Борисов подари на патриарх Кирил копие (реплика) на сребърния обков на Черепишкото евангелие. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, от своя страна, също направи подарък на българския правителствен ръководител – позлатено пасхално яйце със скъпоценни камъни.

Дар1Цецка Цачева изрази задоволството си от посещението на патриарх Кирил в българския парламент, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Тя отбеляза, че Църквата и парламентарните институции имат обща мисия: да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности. 

Самата Цачева винаги е поддържала ползотворни контакти с Българската православна църква, подчерта тя и допълни, че е удовлетворена от взаимодействието на Народното събрание със Светия Синод и с Негово Светейшество патриарх Максим. Цецка Цачева изрази увереност, че визитата на патриарх Кирил ще даде нов тласък в сестринските отношения между двете църкви. Патриарх Кирил се спря на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност. Той постави акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u6c 

Разпространяване на статията: