Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

КирилРуският патриарх Кирил, който в края на седмицата идва на тридневно посещение у нас, даде първото си интервю за предстоящата визита още в Москва пред кореспондента на БНР.

На въпроса дали възнамерява да поиска възстановяване на собствеността на Руската православна църква върху дарените от нея имоти и да поиска автономност на Руската църква в България, патриарх Кирил изрази учудване, че подобна тема изобщо се дискутира у нас: "Аз идвам на мирно посещение в България. Ако в резултат на едно такова посещение възникне църковно разделение, то това не би било братско и мирно посещение. През 1952 г. Руската православна църква предаде няколко манастира и църкви на Българската православна църква. Това беше жест на добра воля, това беше подарък. Това не беше търговска сделка, която може да бъде преразгледана, а подарък. Нима подаръците се вземат обратно, особено от братя?"

Патриарх Кирил допълни, че в Русия никой никога не е имал и няма подобни мисли. А що се отнася до втората част от въпроса за автономното присъствие на Руската православна църква в България, патриарх Кирил отговори, че по отношение на историческото присъствие на Руската православна църква в България тази роля изпълнява руското подворие на територията на храма "Св. Николай Чудотворец" в центъра на София. Той сравни неговата дейност с дейността на българското подворие в Москва и определи ролята и на двете подвория като много важна, "защото чрез тях се извършват ежедневни връзки между двете Църкви, които са много ценни за нас". По този начин, макар че не отговори пряко на зададения въпрос, Руският патриарх Кирил даде основания да се смята, че той гледа на статута на руското подворие у нас като аналогичен на статута на българското подворие в Москва. Българското подворие в Москва "Успение Богородично" не се ръководи от утвърден от Българската църква устав и е органична част от Московска епархия. Св. Синод на БПЦ изпраща там български представител, а останалите клирици са канонични свещенослужители на Руската църква.

Цялото интервю на Руския патриарх Кирил за "Хоризонт преди всички", където той говори за първото си запознанство с патриарх Максим още в детските си години, можете да чуете тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u6u 

Разпространяване на статията: