Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

VVP 9586Столичният свещеник протойерей Кирил Попов от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ (на ул. "Цар Калоян" срещу митрополията) миналата седмица получи престижна музикална награда от І Международен конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец” в Санкт-Петербург. Конкурсът се организира от Министерството на културата на Руската федерация с благословението на Руския патриарх Кирил.

Преди дни о. Кирил се завърна от Русия, където на 18 и 19 април в една от най-красивите и престижни концертни зали в света, голямата зала на филхармонията, се състоя гала-концертът и церемонията по награждаване на лауреатите на конкурса. Наградите бяха връчени от съветника на президента на Руската федерация г-н Юрий Лаптев.

В двете концертни вечери три професионални хорови колектива на Мариинския театър с диригент Андрей Петренко, на Михайловския театър с диригент Владимир Столповских и Младежкият камерен хор на Санкт Петербург с диригент Юлия Хуторецкая изпълниха наградените творби. При награждаването си на 19 април о. Кирил Попов се обърна с кратко слово към присъстващите 1500 човека в залата. Той поздрави организаторите на забележителния музикален форум и участниците за техните трудове, благодари на почитаемото жури за признанието на неговото скромно произведение и присъждането на ценната за него награда, като завърши с думите на псалмопевеца: „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава!” (Пс. 113:9). След това свещеникът, единствен от всички лауреати, дирижира сам своето произведение, изпълнено от Младежкия камерен хор.

Конкурсът се провежда за първа година и произведенията се оценяват от международно жури. Кандидатстващите произведения се предават анонимно в две категории: голяма форма – духовни творби a cappella до 40 мин. и хорова миниатюра до 7 мин. – църковни песнопения и духовни песни, при които се допуска малък инструментален съпровод. От получени близо 300 партитури от цял свят авторитетното жури номинира в края на миналата година 16 произведения, а след прослушване на концертния подиум през месец февруари награди 11 хорови творби. Сред тях е и песнопението „Приидите поклонимся - Псалом 103” на протойерей Кирил Попов.

Отец Кирил Попов е печелил музикални награди със свои произведения и на конкурси в нашата страна. На провеждащия се през 90-те години конкурс за нови църковни песнопения той печели награди няколко поредни години. През 1999 г. о. Кирил е отличен от Съюза на композиторите за музиката към творба със старобългарски текст. Негови композиции се изпълняват от църковни хорове у нас и в чужбина.

В дните след Възкресение Христово с благословението на Св. Синод на БПЦ о. Кирил издаде сборник със свои произведения, който предстои да се разпространи сред църковните певци у нас. „Всичките ми трудове са за слава Божия - споделя о. Кирил – и за полза на нашата Църква“.

Снимките са предоставени на прот. Кирил от организаторите на конкурса

VVP 9325


VVP 9234

 

VVP 9580


VVP 9369


VVP 9581


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u69 

Разпространяване на статията: