Мобилно меню

3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (26 Votes)

P64210206На 19 април в НДК в столицата беше представен сборникът „Православието: диалози и лица” (Москва, 2012 г.), издание на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” (МОФЕПН). Сборникът включва интервюта с всички наградени от фонда предстоятели на поместни православни църкви, президенти, председатели на парламенти, премиери, видни политици от международен мащаб и много други, имащи отношение към Православието и ценностите на православната вяра. Включени са и мнения на хора, споделящи православните ценности, макар и ненаградени: архиереи, общественици, хора на науката и изкуството, писатели, бизнесмени спортисти, като е представена почти цялата пълнота на православните народи и общности по света. Сред българите, включени в сборника, са Негово Светейшество Българският патриарх Максим, генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, президентът Георги Първанов и др. Сборникът е издаден в Москва на руски език.

Тези материали са публикувани в списанието на фонда „К единству!” през годините 1999-2011, като може да се прочетат словата на „църковни патриарси, държавни президенти, на знаменит холивудски актьор и на православен спортист”, както е отбелязано в предисловието от издателството.

Представянето беше организирано от българското отделение на МОФЕПН, ръководено от г-жа Елизавета Миленова. Президент на фонда от основаването му през 1995 г. е прф. Валерий Алексеев. Сред гостите в зала 12 на НДК наред с много общественици, интелектуалци и журналисти бяха също Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Знеполският епископ Йоан като представител на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u63 

Разпространяване на статията: