Мобилно меню

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

articleПловдивският митрополит Николай изрази в декларация своята позиция по проблема с Баташката църква "Св. Неделя", като определи дискусията като "ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове". По-конкретно в изявлението си той твърди:

"1. Сградата на църквата „Св. Неделя” в гр. Батак е предадена в собственост на Българската православна църква, в лицето на Пловдивската митрополия, с решение на Общинския съвет на Община Батак, гласувано с единодушие, на база на предварително съгласие на Министерство на културата на Република България. Законността на прехвърлителния акт се признава и потвърждава от комисията на Министерството, проверила храма.

2. В молбата си за прехвърляне на собствеността върху сградата, отправена до Министъра на културата на 13.04.2011 г., изрично посочих, че, както е било в миналото, така и занапред тя ще се използва като действащ храм. Което след канонизацията на Баташките мъченици е задължително. Никога в отношенията между Църквата и държавните власти не е имало двусмислие по този въпрос.

3. В църквата „Св. Неделя” в Батак богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на светите баташки мъченици ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и божествена света литургия по начина, предписан от каноните на едната, света, вселенска и апостолска Църква. В тази църква светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват.

4. По всяко време църквата „Св. Неделя” ще е отворена за посещения.

5. Занапред входът в църквата ще е безплатен. Никога и при никакви обстоятелства няма да допусна от българските деца, а и изобщо от който и да е посетител да се изисква да си купуват билети, за да пристъпят в тази национална светиня.

6. Храмът ще се поддържа в каноничен вид за богослужение със средства на Пловдивската митрополия и с доброволни пожертвувания на миряните. Светите икони, свещената утвар и църковни принадлежности, поставени в храм „Св. Неделя” няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени.

7. Категорично се противопоставям на всякакви опити за внасяне на елемент на междурелигиозен конфликт по отношение на Баташката църква и изразявам дълбоко недоумение към изразеното от председателя на патриотичната организация ВМРО виждане, де факто противопоставящо религиите в България. Българската православна църква е един от стожерите на религиозния мир в страната и ще остане такъв и в бъдеще. Това е безусловно и моята лична позиция.

В заключение призовавам всички отговорни фактори към мъдро и отговорно отношение пред Бога към светостта на баташките мъченици и към историята на нашия народ, защото продължаването на тази светотатствена дискусия пред лицето на светите баташки мъченици невидимо и неумолимо разяжда моралните устои на обществото. Евентуални технически въпроси по опазването на сградата Пловдивската света митрополия е готова всякога да обсъди с компетентните органи - спокойно и в дух на разбирателство, на базата на посочените по-горе принципи."


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uuy 

Разпространяване на статията: