Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (5 Votes)

св. мощиПродължават процесуално-следствените действия за установяване извършителя на кражбата на частица от мощите на Йоан Кръстител в Сливен. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Сливен. Криминалисти установиха, че на 3 април между 16,00 часа и 16,40 часа, по време на църковна служба в храм „Свети Димитър” в Сливен, неизвестен е повредил восъчния печат на мощехранителницата и е извършил кражба на костица от мощите на свети Йоан Кръстител. Образувано е досъдебно производство. Сливенската митрополия е повикала специалисти, които да направят прецизна снимка на мощите, докато са били в черквата "Св. Димитър". Така с точност ще се установи коя точно частица е открадната. Снимките са пратени на проф. Казимир Попконстантинов по негово настояване, съобщи за "Стандарт" секретарят на сливенската митрополия Вълкан Янев. Вчера разследващите кражбата са посетили църквата и са разпитали свещениците и служителите.

"Потресен съм, не мога да повярвам. Това е голям грях, дано Бог се смили над крадеца". Така археологът проф. Казимир Попконстантинов коментира кражбата на частицата от мощите на св. Йоан, цитиран от "Стандарт". По думите му това е поредното доказателство, което идва неслучайно в Страстната седмица, че не можем да пазим това, което имаме. "Защо църквата не е съобщила веднага за липсата, а няколко дни го е криела и се е мъчела сама да прави разследване? Може ли някой да каже какви охранителни мерки са взели от храма, за да се пази допълнително светинята, която е единствена и никъде другаде няма частици от мощите на св. Йоан?", попита проф. Попконстантинов. И заключи: Не искам да мисля какви ще са последствията не само за този, който е откраднал парченцето от мощите, но за целия му род.

"Кражбата е извършена, докато аз бях в олтара, за да проведа Великото повечерие", разказва отец Евгени, който служи в храм "Св. Димитър". Преди да влезе в олтара, той се поклонил пред мощите на св. Йоан Кръстител и видял, че всичко е наред. След литургията (тоест повечерието - б. р.) направил същото и тогава установил, че една частица липсва. По думите му още на втория ден след пристигането на мощите в града някой се е опитал да отвори кутията, в която са били. "Беше нарушен единият от печатите. За съжаление кутията се отваря много лесно", каза отец Евгени. След като установил кражбата на мощите, той лично се обадил на митрополит Йоаникий. Според отец Евгени има три хипотези за крадеца. Първата е, че някой много религиозен иска да има благословия през целия си живот до себе си. Втората е чисто комерсиална. Някой иска да изтъргува частицата. Третата е свързана с човек, който има болна психика, или пък е решил да прави магии.

"Ако мощите не бъдат върнати на църквата, в Сливен може да се очакват редица знамения, говорещи за гнева на Създателя", предупреди сливенският свещеник о. Йоан Петров, цитиран от Фокус. Според свещеника трусът, разлюлял Сливен на 30 март през нощта, е част от тези знамения. "Мощите ще бъдат лишени от чудотворната си сила за крадеца, те няма нито да лекуват, нито да помагат, защото са придобити с грях. Още по-голям грях е, ако те са взети с цел продажба. Крадецът лишава от частица от вярата не само духовенството, но и всички вярващи, лишава ги от възможността да се докоснат до благодатта. Затова най-добре е този, който го е сторил, да се покае и да върне костицата от мощите на свети Йоан Кръстител в храма. И ще му бъде простено”, подчерта отец Йоан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uw4 

Разпространяване на статията: