Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

ХристосДнес бе Велики понеделник, първият ден от седмицата на Христовите страдания, наричана още Страстна или Велика седмица. Св. Йоан Златоуст (IV в.) казва за това наименование: "Наричаме тази седмица велика, не защото има повече часове или дни, а защото велики и неописуеми са ползите, които получаваме през тези дни. През нея завършва дългогодишната ни война с Бога, отменена е смъртта, изчезва клетвата, разрушена е тираничната власт на дявола, Бог с хората се сприятели". 

През първите три дена от Страстната седмица във всички православни храмове се служи т. нар. Последование на Жениха. Това е едно от най-покайните богослужения на Страстната седмица.

По строеж Последование на Жениха е утринна, но изнесена в предната вечер. Постановено е да се изпълнява в първите три дена на Страстната седмица и съответно се служи в късните вечери на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник (в енорийските храмове обикновено от 19 ч.).

Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”). Има се предвид сюжетът на притчата за десетте девици (Мат. 25 гл.), който е една от водещите теми на тридневните богослужения. В тълкуванията на Църквата женихът от притчата е Иисус Христос. В това песнопение текстът в превод гласи:

Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува; а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно). Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ku4p 

Разпространяване на статията: