Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

МинейникИзлезе от печат „Псалтикиен минейник”, том ІІ, на български език, който съдържа песнопения за празничните дни през месеците април, май и юни. Преводите и адаптациите са дело на изявения протопсалт маестро Методий Григоров, а текстовете са редактирани от Сливенския митрополит Иоаникий, известен с богословските и езиковите си познания. През януари 2011 г. излезе първият том на Псалтикийния минейник за месеците януари, февруари и март.

Веднага искам да подчертая, че това е пръв по рода си църковно-певчески сборник, какъвто досега не е издаван. За пръв път се предлагат на български език изцяло службите на даден празник – всички стихири на Господи воззвах”, всички стиховни стихири, седалните, стихирата след 50-ия псалом (ако има такава), светилният и хвалитните стихири (пропуснати са само каноните).

Издаването на цели служби на литературен български език е събитие в църковно-певческата практика на Българската православна църква. Това дава прекрасна възможност на вярващите да получат пълна представа за честваното събитие или за чествания светия, да се запознаят, да разберат и да почувстват дълбокото съдържание на празничните църковни песнопения, които изпълват с възхищение нашите души и сърца.

Св. Йоан Златоуст в едно от словата си казва, че Бог чува толкова по-добре молитвата ни, колкото повече внимаваме в нея. А как ще внимаваме повече, ако не я разбираме? Наистина, ако богослужебното чинопоследование е разбираемо, можем да твърдим, че ставаме „един ум” и „едно сърце”, че сме станали едно цяло, каквато е и целта на общественото богослужение. Какво по-добро от това да се молим на езика, на който мислим, както съветва св. апостол Павел: „Ще се моля с дух, ще се моля и с ум; ще пея с дух, ще пея и с ум” (1 Кор. 14:15).

Желаещите да се сдобият с минейника могат да го закупят от столичните църкви „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” или да се обърнат към автора маестро Методий Григоров на телефон 044/630093.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uap 

Разпространяване на статията: