Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
На 20 февруари Негово Блаженство митрополитът на Прага и архиепископ на Чешките земи и Словакия Христофор изнесе публична лекция в аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Пред преподаватели, студенти и гости, сред които беше и Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, той говори на тема: „Автокефалия и автономия на Православната църква в Чешките земи и Словакия”. След краткото представяне на биографичните данни за предстоятеля на тази църква от декана на Богословския факултет доц. Ал. Омарчевски, лекторът най-напред въведе слушателите в историята на Православието в тези две страни, която е неразривно свързана с апостолската дейност през 9 век на светите Братя Кирил и Методий там. След това беше разгледан накратко и проблемът с даването на автономия и автокефалия в православните поместни църкви. С усмивка той заяви, че техният случай бил най-доброто решение, защото църквата им е получила два пъти автокефалия: веднъж през 1951 г. от Руската православна църква и втори път от Цариградската вселенска патриаршия през 1998 г.!

След лекцията, която  митр. Христофор изнесе на руски език в превод на гл. ас. Людмила Савова от БФ, той беше любезен да отговори на въпроси във връзка с темата му. Лекцията на предстоятеля на Чешката и Словашка православна църква беше част от програмата за академични контакти на Богословския факултет с висши учебни заведения от Европа.

Високият гост, който се придружава от свещеник Пламен Тодоров, българин на служба към митрополията на Прага, вчера беше приет от Негово Светейшество Българския патриарх Максим.


Снимки: Стефка БорисоваКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcwa 

Разпространяване на статията: