Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)
Силна атака срещу строежа на православен храм „Рождество Христово” в столичния квартал Младост-3 блокира началото на строителните работи. Първата копка беше направена на 5  юни т. г. от Знеполския епископ Йоан (тук), викарий на Софийския митрополит. Тогава големи плакати около мястото, определено за строеж на храма, описваха подробно плана на начинанието. Днес, почти половин година след това, от тях няма и следа. Почти не личи и мястото на първата копка.

Оказва се, че срещу строежа на единствения православен храм в Младост е организирано масово противодействие. Родителски, пенсионерски и прочие организации са се вдигнали срещу начинанието с различни мотиви. В крайна сметка кметът на общината Петко Дюлгеров не е издържал на натиска и се е дистанцирал от инициативата. Има голяма опасност това да се окаже поредната първа и последна копка за православен храм в Младост. Отец Димитър Генчев, който е натоварен от Софийска митрополията да оглави църковното настоятелство на строящия се храм, обаче е оптимист:  „Тука храм ще има”, каза той за „Двери”.  Свещеникът е твърдо решен да не отстъпва и този път в Младост да се построи храм. Той напълно е преработил идейния проект, предложен от общината, който не бил съобразен с потребностите на квартала. Новият план предвижда двуетажен храм (240 кв.м.) с енорийски център и балкон за църковния хор. Свещеникът не се притеснява от липса на средства: всеки храм си има дарители, казва о. Димитър. Бог промисля и праща хора. Още след първата копка бяха събрани 50 000 лева, с които сега, след изборите, ще започне подготовката за строителството.

За всички е ясно, че храмът в Младост-3 е напълно недостатъчен за един от най-големите жилищни квартали в столицата. Затова о. Димитър планира да насочи усилията си и към изграждане на много по-голяма църква в горната част на Младост, срещу магазин „Хит”, където има отделен терен за строеж на църква.

О. Димитър е уверен, че Бог ни дава таланти, сили и средства, за да вършим Неговото дело. Важното е да не се леним, а да използваме даденото ни. „Важното е да сме с Бога, тогава и работата ще върви!" - това е максимата на свещеника, построил вече няколко храма.

Мястото на първата копка за храм в градинката срещу общината в Младост-3:От информационните табели за бъдещия храм са останали само тези колчета:Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3398x 

Разпространяване на статията: