Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Вяра и обществоВ този брой няма да се поставят дискусионни и злободневни въпроси. Целият брой е посветен на онова, което е истинското православие. На примерите за действена вяра и висока култура, белязала европейската цивилизация:

  • За православието, което е възможно в света – ентусиастите, които участваха в тазгодишния поклонически поход „Рилският чудотворец”. С разказ за тях стартираме новата ни рубрика „Азбука на вярата”.

  • Пътищата на духовното израстване – как съвременният човек може да намери себе си чрез вярата в Бога, да постигне хармония в душата, дома си и в отношенията си с хората – посланията на архимандрит Емилиан, бивш игумен на атонския манастир „Симонопетра”. Книгата му „Усещане за Бога”  представя Пламен Сивов от фондация „Покров „Богородичен”. Ще видите и откъс от размишленията на стареца, заснети в далечната 1981 г.

  • Византийските мозайки – като прослава на Бога и пропаганда на имперското величие. Ще ви покажем по нетрадиционен начин изложбата с копия на някои от прочутите мозайки от Равена, придружени с компетентния разказ на византолога доц. Веселина Вачкова и документални кадри от равенските базилики.

  • В „Неделна проповед” – Знеполскят епископ Йоан за изцеляването на бесноватия от Гадаринската земя и за бесовете на днешния свят.  

Напомняме Ви, че от тази есен „Вяра и общество” вече се излъчва от 8.00 ч.  в събота по БНТ-1. Повторението на този брой е на 28 октомври (петък) от 14.45 ч.

Може  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” -  в сайта на БНТ www.bnt.bg . Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3398a 

Разпространяване на статията: