Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
IMG_8804.JPGТези дни в манастира „Св. Георги” край Хаджидимово, Гоцеделчевско, се провежда асамблея на Балканската православна младежка асоциация (Balkan Orthodox Youth Association - BOYA). Асамблеята, в която участват около шейсет делегата от Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция (Цариградска патриаршия), беше открита на 18 август вечерта в Хаджидимовския манастир с благословение и отеческо поздравление от Неврокопския митрополит Натанаил, домакин на асамблеята.                            
 
На 19 август се проведоха основните делови заседания, избраха се нови ръководни органи, набелязаха се бъдещи дейности и прояви. Направи се сериозно обновление (и подмладяване!) на ръководните органи. За член на управителния съвет на асоциацията беше избран и един от най-младите участници – студентът от ІІ курс на БФ на СУ „Св. Климент Охридски” Иван Динков Дериманов, 22 г.

Днес участниците в асамблеята отидоха на поклонение в Роженския манастир, където бяха приети от Драговитийския епископ Даниил, викарий на Невроколския митрополит. Беше отслужена и възкресна вечерня при хоростатисването на епископа. Бяха разгледани и забележителностите на гр. Мелник.

Утре митр. Натанаил ще отслужи св. литургия в храма на манастира "Св. Георги" и след това ще се проведе заключителното заседание на асамблеята, преди участниците да тръгнат за своите места.

Създадена веднага след политическите промени в бившите комунистически балкански страни, тази асоциация обедини православните младежки сдружения и организации в тях. Отначало водеща роля играеше гръцката младеж, млади свещеници и йерарси от Гърция оказваха методическа, морална и не малка материална помощ. У нас тогава беше много дейно православното движения „Св. патриарх Евтимий Търновски”, основано и водено от Димитър Маринов Киров (сега декан на БПФ/ВТУ). Включиха се и други наши младежки православни организации, както и богословските факултети, катедри, семинарии, където наши младежи живеят и се учат на православно богословие. През годините президент на BOYA беше и преподавателят от ВТУ Мариян Богоев Стоядинов (сега доцент).

За сведение на читателите трябва да се уточни, че съкращението BOYA се употребява и в САЩ, но там то означава Bulgarian Orthodox Youth Apostolate (Българска православна младежка мисия). Това е младежката организация на българската епархия за САЩ, Канада и Австралия, която веднъж годишно провежда своя конференция непосредствено преди епархийския събор на свещеници и енорийски делегати. Двери публикува и поздравлението на Н. Св. Българския патриарх Максим до тяхната конференция през миналия месец в Бостън, Масачузетс.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xrr 

Разпространяване на статията: