Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
01.JPGТази година в Рилската св. обител по подобаващ начин беше отбелязана 1065-годишнината от Успението на всебългарския покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Само няколко дни след Успението на всесветата Дева Православната ни Църква празнува и преставлението на духовния колос, син на Христовата любов и образ на Христовата утеха, укротител на Рилската пустиня - свети Йоан. Любовта на православните ни сънародници към него събра в светата обител поклонници от цялата страна и чужбина, пропътували много километри, за да се поклонят пред нетленните му мощи и изпросят молитвеното му застъпничество пред Твореца. Килиите за гости бяха ангажирани до последното място.

По традиция бдението започна в 20:00 ч. и беше предстоявано от игумена на обителта Адрианополски еп. Евлогий. Във вечерното богослужение се включиха и свещениците, които бяха дошли за празника; някои от тях от години организират и поклоннически групи в своите енории. По време на четенето на каноните игуменът на манастира помаза с елей от кандилото на преподобния всички присъстващи. Бдението продължи почти до 1 часа след полунощ. Въпреки продължителното богослужение часовете преминаваха неусетно благодарение на всеотдайното служение на псалтите, които и тази година се събраха от различни градове на България в светата обител, за да съучастват в празника на манастира и изкусно да изпълнят пространните уроци, писани от византийските майстори и музикоучители специално за празничните манастирски последования.

06.JPGВ 9 ч. сутринта в храма тържествено беше посрещнат епископ Евлогий, който извърши и светата Литургия. В проповедта си пред изпълнилото храма множество епископът припомни деня на славното Йоаново успение, като каза, че именно от този ден нашият народ е получил своя небесен покровител и застъпник пред Бога, който вече 1065 г. го ръководи невидимо и го напътства от небето, като му дава възможност по най- различни начини да се усъвършенства и търси своя път към Бога. В храма присъстваха духовници и поклонници от епархията на гр. Сидерокастро (Демирхисар) в Гърция. 

Благодарение на слънчевото време потокът от миряни в светата обител не секна през целия ден. Като благодарим на Бога за духовната радост, която дълго ще гори в душите на всички съучаствали в духовното тържество на светата обител, молим свети Йоан:

Отче Йоане, закриляй своята обител и страна от всяко зло и ни дарувай братска обич, за да познаем Бога в Неговите благодеяния към нас!         

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xrh 

Разпространяване на статията: