Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
P1170016.JPGГолямата зала на Родопския драматичен театър „Академик Николай Хайтов” в Смолян на 26 април т. г. стана „свидетел” на вълнуващ Великденски  концерт.  Изпълнителите на възраст от 5 до 80 години успяха да въздигнат душите, да принесат зрителите в онези далечни и славни времена, когато Спасителят на човечеството е живял между нас, страдал е, умрял и възкръснал, за да имаме всички живот в Него.
 
Концертът бе подготвен от Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” с благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Висарион,  архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.

Децата от „Чисти сърца” представиха свой блок в програмата от песни и стихове, възхваляващи славното Христово Възкресение.  Показани бяха  резултатите на новите дейности в центъра, въведени през тази учебна година – Младежката доброволческа организация „Чисти сърца”, детската театрална трупа и школата по пиано.

Председателката на доброволците ученичката Невена Делчева разказа с помощта на мултимедия за четирите благотворителни акции, които децата са направили за пет месеца  - от Деня на християнското семейство през м. г., 21 ноември, когато  бе създадена доброволческата организация, досега. Излъчените кадри много живо потвърдиха мотивите на децата да помагат на болни, изоставени и възрастни хора и деца, да се грижат за природата и да дават своя принос за разхубавяването на своя град  Смолян.

Театралната трупа с режисьор ученичката Руска Гергова представи откъс от романа „Клетниците” на Виктор Юго.  Начинаещите актьори успяха да се превъплътят успешно в герои отпреди 200 години и… да звучат актуално. Това е, разбира се,  заслуга на словото на великия писател Юго, а и на автора на драматизацията „Козет” монахиня Валентина Друмева, но децата по свой артистичен и вълнуващ начин показаха силата на милостта и закрилата към унизената човешка душа.

Талантливият второкласник Иван Митев представи със свое изпълнение новооткритата към центъра школа по пиано, за да потвърди, че еднакво усърдно може да владее родопската гайда заедно с класическия инструмент, както и да бъде солист на „Отче наш” в групата по пеене и вероучение.

Втората презентация на мултимедия също бе на Невена Делчева – тя представляваше легендата за трите кедъра, които били безжалостно насечени от дървари. По-късно обаче станали Яслата, Масата и Кръста на Христос и изведнъж щастливи се видели как послужили на най-великия Цар на земята за Неговото Рождение, Тайната вечеря и Разпятието, станало Светлината на живота.

Христовото Възкресение е най-великото доказателство за истинността на учението Му, затова всяка година, празнувайки Великден, децата от „Чисти сърца” сякаш си обещават да търсят само истината, да бъдат по-добри и по-вярващи, да се стараят на практика да прилагат християнските добродетели.

P1170035.JPGВеликденският концерт на „Чисти сърца”  бе допълнен с красивите православни песнопения на смесения хор към читалище „Кирил Маджаров” със солист Стойка Каръшева, трогателните дечица от ОДЗ „Родопчанче”, талантливите танцьори от Детския фолклорен танцов театър „Еньовче” и от гласовитите певци и усърдни гайдари на Детско-юношеския  фолклорен ансамбъл „Орфей”.

Водещите на концерта и съавторите на сценария Бетина Терзиева, Руска Гергова и Невена Делчева от клуб „Деца-журналисти” благодариха за подкрепата на община Смолян, на родителите и на катедралния храм „Св.Висарион Смоленски”, който им е предоставил всички условия, за да се развиват правилно, да творят и усвояват добродетели, да се учат на вяра и надежда. След това поканиха на сцената архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Той благослови децата и публиката и прочете отечески поздрав-пожелания към жителите на Смолян и духовната околия. Всички станаха прави, когато архимандрит Висарион и придружаващите го отец Запрян Шиков и иподякон Даниел Апостолов запяха „Христос Воскресе”. Сред публиката бяха представители на ръководството на общината, на Регионалния инспекторат на МОНМ, Областната управа и др. институции.

Концертът се осъществи с подкрепата на театъра и Регионалната кабелна телевизия „Фотон-К”, която прави ТВ-предаване на целия концерт. От името на община Смолян децата получиха кошница с цветя.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33axq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]