Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
От 26 до 31 март, 2011 г. ще се проведе четвъртата международна среща на свещеници и дякони, служещи в селски енории от България, Италия, Норвегия, Естония и Румъния. Срещата се осъществява по проект „Интеркултурни методи за развитие на общността”, финансиран от Европейския съюз, чрез програма ГРЮНДВИГ.

В него са включени пет партньорски институции – Богословският факултет в София, Богословският факултет в Крайова (Румъния), Норвежкото богословско училище в Осло и Богословският институт в Талин (Естония). Проектът е насочен към създаване на подходяща рамка, която да улесни обмена на опит и съвместната работа между петте институции, включени като партньорски организации.

Целта е да се развият умения на 80 свещеници от селски енории за  изграждане на местната общност и за създаване на активна междукултурна мрежа за развитие на общността. Дейностите на проекта са насочени към провеждане на сравнително изследване на нуждите от обучение на свещеници от селски енории за развитие на общността; организиране на три работни срещи между партньорите на проекта, както и на пет международни срещи, с участието на общо 80 свещеници от целевите региони на партьорските страни по проекта, създаване и публикуване на насоки за изграждане и развитие на общността за свещеници.

В срещата ще участват свещеници и дякони от Италия, Норвегия, Естония и Румъния, както и български свещенослужители, служещи в слаборазвити селски енории.

Срещата ще започне на 27 март в Софийска духовна семинария, а на 28 март ще продължи в сградата на Богословския факултет (площад „Св. Неделя” № 19). Предвидена е пресконференция, която ще се проведе на 28 март, 2011 г. от 16.00 часа.

Вечерта участниците ще посетят Енорийския център на столичния храм "Св. Кирил и Методий" и фондация "Покров Богородичен".

Във вторник програмата на свещениците ще продължи с визита в сиропиталището на о. Иван в Нови хан,  в Пловдивската духовна семинария и в енорията на с. Труд, община Марица на град Пловдив.

На 30 март участниците в срещата ще посетят Митрополитския информационен център в Благоевград и неделното училище в Неврокоп.

В края на престоя си в България свещениците ще посетят Рилския манастир, където срещата официално ще бъде закрита.

Лице и телефон за контакт: Андриан Александров, тел. 0888639170

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333h6 

Разпространяване на статията: