Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

TimiosStavros3.jpgНа Твоя Кръст се покланяме, Владико, и Твоето свето Възкресение славим!

Утре Църквата ще отбележи Третата неделя на Великия пост – Кръстопоклонна. В цялата страна ще бъде отслужена св. Василиева литургия и ще бъде извесен за поклонение на вярващите Животворящият Христов кръст. В катедралния храм „Св. Неделя“ ще служи Знеполски епископ Йоан, като там ще се черкува и Българският патриарх Максим.

Два пъти в годината Православната църква поставя Христовия кръст в центъра на своето богослужение. Тези два празника разполовяват годишния кръг на две. Единият празник е на 14 септември, Въздвижение (издигане) на Честнѝя Христов кръст. Вторият празник е на Кръстопоклонна неделя, в средата на Великия пост (тази неделя най-често се пада през март и по-рядко през първата половина на април). Утре отбелязваме именно Кръстопоклонна неделя. Освен св. Василиева литургия, която се полага през неделите на най-големия пост, на утрешния ден ще се поклоним с особена почит на св. Кръст. Оръдието на Христовата смърт стана оръдие на нашето спасение, защото на него Иисус Христос, въплътеният Божи Син, се принесе в жертва за греховете на света и ни изкупи.

На тези празници на Христовия кръст пеем древната кратка, но съдържателна молитва „Кресту Твоему покланяемся, Владыко, и святое воскресение Твое славим“. Пее се и тропарът „Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи православному болгарскому народу на сопротивния даруя и Твое сохраняя крестом Твоим жительство“ или, в превод на съвременен български: „Спаси, Господи, Твоя народ и благослови Твоето наследие (тук думите „народ“ и „наследие“ означават християните), като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с кръста Си Твоите поданици“.

На Кръстовден се завършва с кондака „Вознесийся на крест волею тезоименитому Твоему новому жительству щедроти Твоя даруй, Христе Боже, возвесели силою Твоею православный болгарский народ, победы дая ему на сопостаты, пособие имущу твое оружие мира непобедимую победу“ – в превод: „Христе Боже, Който си се издигнал доброволно на Кръста, дарувай Твоите милости на новото Си едноименно поданство, развесели със силата Си православния български народ, като му даваш победи срещу враговете; нека имаме Твоята подкрепа, която е оръжие на мира, несъкрушима победа“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333hu 

Разпространяване на статията: