Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_21.jpgПравославен свещеник в бургаско се е заел с нелеката задача за пресъздаде „Райската градина". Отец Стилиян поема църквата "Свети Никола" в гр. Черноморец през 2001 г. Вижда двата пирамидални кипариса на входа й, които символизират мечовете, с които ангелите охранявали Райската градина. Тогава у него се заражда идеята дворът на църквата да стане съвременната Райска градина.

Посадил първо райската ябълка, трънения венец на Христос, символите на Адам и Ева. Посадил още миртата - едно древно растение, за което преданието говори, че когато Адам бил изгонен от райската градина, той успял оттам да вземе само едно клонче мирта, което да му напомня за онези блажени години, които преживели в райската градина.

На отец Стилиян помагат негови приятели-ботаници. Видовете вече са над 5 хиляди - сред тях уникални за България и специално селектирани. Такава е ябълката на цар Александър, която ябълка е селектирана от руски мужици и занесена на цар Александър, по-късно след революцията известна като сорта „Апорт".

В градината място намерили и билки, които могат да се използват в народната медицина. От години отец Стилиян работи и с децата от местното училище. По думите му така всяко едно дете може лично да види растенията и помирише цветята. По този начин градината ще изпълни задачата си да бъде не само сбор от растения, а да стане извор на разпространение на духовното сред съвременните жители на черноморския град.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ky8h 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]