Мобилно меню

4.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (48 Votes)
Днес екипът на "Двери" отбеляза с благодарствен молебен петгодишния юбилей на православния сайт. Последованието бе отслужено от о. Георги Спасов в единствения храм без иконостас и двери в столицата – „Св. Петка Самарджийска” в подлеза на ЦУМ. Редакторите на портала се събраха да благодарят и да изпросят Божията подкрепа в своята работа.

Думите от апостолското четиво на молебена прозвучаха като конкретни наставления за църковните журналисти: „Вие бяхте някога тъмнина, а сега сте светлина в Господа; постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина - и изпитвайте, що е благоугодно Богу. Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори. А всичко, което се изобличава, от светлината става явно: понеже всичко, което бива явно, е светлина. Затова е казано: стани ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос. И тъй, гледайте, колко внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри, като скъпите времето, защото дните са лукави. Затова недейте бива неразсъдливи, а разпознавайте, що е воля Божия.  И не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство; но се изпълняйте с Дух, като се назидавате сами с псалми и славославия и с песни духовни, пеейки и възпявайки в сърцата си Господа, като благодарите винаги за всичко на Бога и Отца, в името на Господа нашего Иисуса Христа, като се покорявате един другиму в страх Божий”  (Ефес. 5:8-21).

В края на молебена о. Георги отбеляза, че благодарствената молитва излиза от устата и сърцето на онези, които са разбрали собствената си немощ и силата на Божията подкрепа. Затова от дълбините на сърцето си благодарят на Бога и просят неговата помощ.

Проф. Иван Желев сподели радостта си от възможността да участва в работата на Двери. Той отбеляза, че през тези пет години сайтът успя да спечели доверието на читателите и да заеме важно място в църковно-обществения живот у нас. Професорът отбеляза приноса на екипа, работещ по портала, който върши тази работа доброволно и безвъзмездно. Той обясни мотивацията на редакторите с думите на псалмопевеца: „Едни - с колесници, други - с коне, а ние с името на Господа, нашия Бог, се хвалим” (Пс. 19:8).

След това редакторите се събраха на кратка почерпка. Там към тях се „присъединиха” виртуално (чрез конферентна връзка през интернет) и онези членове на екипа, които не са в България. Така не само работата и продукцията на Двери е изцяло в интернет, но чрез него се осъществява единението на екипа и в моментите на празнуване.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ky84 

Разпространяване на статията: