Мобилно меню

4.265306122449 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (49 Votes)
1_23.jpgРекторът на семинарията архим. Сергий (бивш свещеник Живко Шапков) тази сутрин си е позволил да извика полиция срещу дошъл отново на работа след решение на съда учител, незаконно отстранен преди 8 месеца. Историята е следната.

Двама от учителите, завели дело срещу ръководството на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” заради неправомерно уволнение, вече са спечелили делото и съдът ги е възстановил на работа. При това учебното заведение трябва да им изплати и няколко хиляди лева за заплатите за времето, когато незаконно са били отстранени от учебния процес, а също и за съдебни разходи. Странно защо семинарското ръководство не е обжалвало решението на първоинстанционния съд и така присъдата е влязла в сила от 23 април 2010 г. Това са Стоян Христов Стоянов и Валентин Маринов Насковски. В близките дни подобно решение на съда се очаква и за третия уволнен учител - Сидер Ставрев Сидеров.

В понеделник единият от възстановените от съда, Валентин Насковски, е отишъл в семинарията, за да постъпи на работа. Но, както сподели той пред Двери.бг, е бил посрещнат твърде враждебно от ректора архим. Сегрий, който си позволил да го заплашва, че няма да го назначи, няма да му признае квалификационната степен и пр. Вчера Насковски пак е отишъл и е поискал да му бъдат определени задълженията като редовен учител в СДС, но ректорът отново е бил невъздържано груб с него и дори се разпоредил да напусне сградата на семинарията. Г-н Насковски тогава се обърнал към Инспекция по труда – гр. София, откъдето са изразили недоумението си, как един ръководител на средно учебно заведение в България може да се отнася така към решение на българския съд. Приели са жалбата на Насковски и ще се занимаят със случая по своя линия. Днес отново В. Насковски е отишъл на работа в семинарията, но не само не е бил допуснат, но докато чакал пред вратите й, търсейки своето право на труд от ректора, последният извикал полиция срещу учителя. Полицаите са дошли, видели са документите на Насковски, включително и решението на съда, и са си отишли. Нежеланият от ректора учител ще продължи да стои пред учебното заведение, което е завършил преди повече от три десетилетия и в което е преподавал 23 години (това всъщност е единственият му трудов стаж), но явно не е угоден на новия ректор и кръга около него.

Справка: Архим. Сергий, съученик от семинарията на митр. Галактион, беше свещеник в столичния храм „Св. Преображение” с името Живко Шапков, след това още от началото на разкола (заедно с Галактион) премина към противниците на каноничния ред в БПЦ. След изземването на храмовете от ръцете на разколниците на 21 юли 2004 г. свещ. Живко Шапков написа покайно писмо и беше приет в клира на Софийска епархия. Скоро след това обаче, понеже беше разведен, той (вероятно по съвета на неговия съученик-владика) премина в черното духовенство и митр. Галактион сега искал да го ръкоположат за епископ.

Преди да го сложат миналата година за ректор в София, където никой не искаше да става ректор след напускането на епископ Сионий, архим. Сергий беше три години ректор в Пловдивската духовна семинария, откъдето също изгони трима учители.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ky9y 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.