Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
DSC06215.JPG„Годината на протойерей Георги Флоровски в България” завърши, като остави отворени вратите пред нови по-нататъшни поводи за спомняне паметта и творчеството на бащата на нашето завръщане към корените на исконното учение на Църквата. През изминалата седмица беше отпечатана нова книга на отец Георги на български език – „Мъдрост и Премъдрост: текстове от софийския период”, а вчера, 23 ноември 2009 г., в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, се проведе събитието, с което бяха увенчани всички инициативи през годината – международната конференция под надслов „Житейски път и богословски приноси на отец Георги Флоровски”.

 

На форума бяха поканени както сънародници – изкушени от проникновенията в творчеството на отеца, така и изтъкнати личности от чужбина, сред които еп. Атанасий Йевтич и проф. прот. Георги Драгас. За истинско съжаление на организатори и гости, в София успя да дойде само един от тях, преподавателят в Syddansk Universitet, в Одензе, Дания, Стоян Танев. Причастността на останалите обаче ще бъде засвидетелствана в сборника с текстове от конференцията, който предстои да бъде съставен и издаден.

За отец Георги Флоровски говориха отец Добромир Димитров от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, д-р Стоян Танев, проф. д-р Георги Каприев от Философския факултет на СУ, д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, протойерей Ангел Ангелов от столичния храм „Св. Софѝя”, ст. н. с. Нина Димитрова от Института по философия на БАН, проф. д-р Калин Янакиев от Философския факултет на СУ и доц. д-р Иван Христов от Богословския факултет на СУ.

Сред специалните гости на конференцията бяха архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец”, свещ. Петър Петров от столичния храм „Св. Георги Победоносец”, кв. Горубляне и свещ. Стоян Бербатов от Благоевград.

Неформалният характер на конференцията, който до голяма степен копираше свободния модел от провежданите през годината срещи-разговори върху отделни теми и аспекти от творчеството на отец Флоровски, позволи оживени и интересни дискусии, в които отношение взеха и други от присъстващите, начело с доайена на събитието – проф. прот. Николай Шиваров.

Накрая, участниците си пожелаха подобни събития да се организират по-често.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfx4 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата