Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)
Министърът без портфейл Божидар Димитров, когото медии представят ту като министър на българите в чужбина, ту като такъв на вероизповеданията, днес по свой маниер безапелационно "заобиколи" Св. Синод на БПЦ по чисто църковен въпрос. Той се срещна и преговаря с Вранския епископ Пахомий зад гърба на нашите митрополити и на самия патриарх.

Знаеше се, че еп. Пахомий беше писал писмо на Св. Синод и искаше да се срещне с църковните ни ръководители по въпроса с освещаването на новопостроената църква в чест на всебългарския светец Иван Рилски в босилеградския квартал - село Паралово. Не беше доволен еп. Пахомий от българина йеромонах Йоан, който започна строежа, подкрепян от цялото чисто българско население в района, но и от българите отсам границата. Затова го понижи, премести го в друга енория, пък му прати и двама сръбски свещеника да го контролират. О. Йоан не се предаде, сънародниците ни също се стремяха да преодолеят натиска на сръбския владика.

В тази неравна борба както о. Йоан, така и всички босилеградски българи настояваха пред нашия Св. Синод да ги защити. Вярно е, че каноните в случая са на страната на еп. Пахомий, но най-малкото българските владици трябваше да знаят, че ако се гледаха каноните само, нашите възрожденски духовници никога нямаше да извоюват свободата ни от фенерското духовно иго. Така че имаше начин Св. Синод да се застъпи за българите в Западните покрайнини, което не беше сторено.

И така, еп. Пахомий писа и дойде в София да се срещне с представители на Св. Синод, за да се нормализират нещата. Само че незнайно защо и как, той днес не се е срещнал с никого от Св. Синод (по информация от Св. Синод и от кабинета на патриарха), а само с безпортфейлния министър Димитров. И се разбрали, дезавоирайки БПЦ.

Дали Св. Синод погрешно се е молил или премиерът Борисов и неговият вероизповеден министър погрешно са ги разбрали? Язък и за хвалебствията за Премиера от страна на наш деен митрополит... Както се казва, "фал-старт" отвсякъде. Или може би лош рецидив?!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krfy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики