Мобилно меню

4.9587628865979 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (97 Votes)

DVERI Predanie BannerПразникът Благовещение Богородично бележи за осма поредна година началото на един от най-устойчивите проекти на „Двери“ – страницата за съвременно православно богословие „Живо Предание“. Нарекохме я така затова, защото споделяме и желаем да популяризираме разбирането и убеждението, че Преданието на Църквата е живо и динамично, творческо и говорещо на езика на нашето съвремие и днес. Че и днес Духът на Истината живее в Църквата, според даденото ни от Спасителя обещание (Иоан 14:16, 26), насърчавайки към Божия път и Божието царство всяко вярващо и търсещо Бога и Неговото спасение сърце.

В отсъствието на сп. „Духовна култура“, което тази година щеше да навърши сто години от началото на своето отпечатване, както и на почти всякаква друга сериозна богословска периодика на български език, проектът „Живо Предание“ остава един от малкото източници на богословски текстове на български език, където могат да се прочетат преводи на световни автори, както и съчинения на български богослови. Новите технологии разширяват обхвата на проекта далече извън границите на родината ни и той се чете навсякъде, където живеят наши сънародници и където се използва български език.

В днешните дни и седмици на тежко и непознато досега за нас изпитание за нашата вяра, за нашата съвест и за любовта ни към другия до нас нуждата от утешителното слово на Църквата е още по-голяма, защото словото на Църквата е слово не просто за живот, а за „живот вечен“ (Иоан 4:14; 5:24). Защото в словото и в богословието на Църквата се отлива както непосредственото Божие Откровение за нас, така и целият богат опит от живота в Светия Дух на безбройните Божии свидетели, подвизавали се във вярата по всяко време и на всяко място в хилядолетната история на Църквата.

В тези усилни дни екипът ни с любов си спомня и за началото на самия портал Двери на православието, който официално стартира преди петнадесет години – в Деня на българската просвета и култура, но първите публикации в платформата бяха направени през 2005 г. тъкмо в дните около Благовещение. За всичките тези години на толкова много радост от усърдния труд за слава на Бога и за просвещаването на Христовото словесно стадо ние благодарим Богу и прославяме Неговото свято име, измолвайки от Него, по застъпничеството на Неговата Пресвета майка и всички Негови светци, мирни и благословени години за нашия народ и Православната ни църква, както и за всяко християнско сърце и всички Божии църкви по света. Днес, когато с особена настоятелност пред целия свят е поставен императивът на преосмислянето и преформулирането на ценностите и идеалите, с които живеем, ние сме още по-мотивирани да даваме всекидневно нашия скромен принос към духовното и културно обновление на света и човечеството, към което всекидневно Църквата ни призовава.

В деня на Благата вест за Въплъщението и въчовечаването на Божия Син и Слово и за поставеното по този начин начало на нашето спасение („Днес спасения нашего главизна“) се обръщаме със сърдечна благодарност и признателност към всички наши сътрудници, читатели и спомоществователи, поздравяваме ги и ги приветстваме със светлия празник и им желаем здраве и всяко добро от Господа!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xqda 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum