Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

picturemessage t4dzhhwk.bq0От вчера в българския интернет се споделят снимки от руските социални мрежи, които показват необичайни автомобили с руска регистрация и надписи „Святая Русь“, паркирани пред Патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София. Те са на активисти на Национално освободителното движение от Русия – организация, бореща се срещу западното влияние и „пораженията, нанесени на страната със загубата на Студената война през 1991 г.“, довела до разпадането на СССР. Мотото на тяхната дейност е „За възстановяване на законните граници от 1945-1995 г.“. Част от тяхната дейност е и Агитационно-хуманитарното автошествие „Голямата Русия“ (Большая Россия), което стартира като агитационно-просветна кампания за важната роля на действащия президент Путин в навечерието на изборите през 2017 г. Тогава маршрутът е Магадан-Москва-Магадан.

picturemessage 3l5qwnr3.rjsТази година в новия маршрут на движението, озаглавен „Автомобило кръстно шествие Святая Русь“, който тръгва от Магадан и стига до Киев, е включена и България. Активно участие в организирането и провеждането на автошествието взема Магаданската секция на Всеруското общество на военноинвалидите, което осигурява автомобилите – един товарен камион и брониран джип, брандирани с агитационни надписи на движението. Тазгодишният поход, който преминава и през страната ни, е посветен на „Явилия се от небето кръст от Годеново“ и активистите носят със себе си 20 поклоннически кръста, които ще бъдат поставени на значими за Русия места. Досега те са обиколили Украйна, Беларус, Литва, Грузия – смятани от „кръстоносците“ за временно окупирани територии. После „кръстоносният автопоход“ минава през Гърция, Турция, Кипър (включително Северен Кипър), България, Сърбия, Черна Гора, Унгария и Словакия. Част от идеологическата програма е и забиването на руския кръст от Годеново над Босфора. Групата минава и през Северен Кипър, четейки своя акатист в схизматичната руска църква, станала преди месец повод за конфликт между РПЦ и Кипърската архиепископия.

2019 10 01 1057Един от тези кръстове беше издигнат в неделя в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София с разрешението на църковните власти у нас. Участниците в похода, светски лица с доста необичаен за нас вид, са прочели акатист и са направили молебен пред техния кръст. На сайта си те пишат, че са разказали на богомолците в храма за Поклонническия кръстен поход и са раздавали иконки. От публикации на страницата на движението, наречена „Большая Россия“, се вижда, че подобно нещо се е случило и в пловдивския катедрален храм "Успение Богородично". Снимките с атрактивните автомобили, изписани с надписи „Святая Русь“ и „Четвърти Рим няма да има“ паркирани пред Синодната палата, се появиха и в гръцките социални мрежи.

Духовенството е допуснало руските активисти в катедралата, тъй като те са обяснили, че са православни християни и руски военноинвалиди и искат да се помолят в храма.

picturemessage gjzwyqbj.t22Не става ясно защо те не са пожелали да направят това в Руското подворие на Московска патриаршия, което се намира на 500 м. от катедралата „Св. Александър Невски“, която е символ на страната ни.

Така нареченото „Автомобилно кръстно шествие“ има ясно изразена идеологическа обосновка. То си поставя за цел да очертае границите на СССР, чието възстановяване е основната цел на Национално освободителното движение. Неговите членове в най-добрия случай могат да бъдат смятани за представители на т. нар. „православни комунисти“ – популярно руско парацърковно движение, което издига в култ Сталин и Николай II, и използва като равнопоставени комунистическите символи и кръстния знак. Подобна акция на „военните инвалиди“ вероятно е сметната за неуместна от ръководството на подворието, което изпълнява и своеобразни дипломатически функции.

974451 original

„Двери“ не успя да получи отговор на въпроса защо „кръстоносците“ не са отслужили своя „акатист“ в руската църква в София, която е официалното представителство на Московския патриарх у нас, но за сметка на това безпроблемно са пуснати да „служат“ в неделния ден в църквата – символ на Българската патриаршия. Подобни акции не са свидетелство за братските българо-руски отношения, а единствено за липсата на ред в Българската православна църква, което ни компрометира пред останалите поместни църкви, включително и РПЦ.

Показателно  е, че днес „кръстоносците“ са се опитали да отслужат своя акатист в катедралния храм на Букурещ, но не им е било позволено и те са го отслужили „в камиона“.

Руснаците гордо позират пред катедралния храм в София, „построен в чест на нашия Император Александър“, както пишат активистите на своята интернет-страница „Большая Россия“:

 XtRAwvr7cM

Камионът, брандиран с лозунги на движението „Большая Россия“, паркиран в центъра на София:

picturemessage ut0sfyxu.2zi

Руските активисти в пловдивския катедрален храм:

Sj KBoZea2g

Последните две снимки са от акции на „Национално-освободителното движение“ в родината им

UI

NSmEy1TQjP8

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhxfd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен