Мобилно меню

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

2019 07 18 1640Официалните сайтове на Софийска митрополия и на Св. Синод публикуваха новина, която веднага беше препечатана в превод в гръцки и в рускоезичен сайт. Тръгнаха и коментари за това, какви сме били българите – обсъждаме на тайни международни срещи въпроса за Украйна. Подчертава се изрично информацията от митрополитския сайт, че разговорът е бил при закрити врати. А както се видя, започнало се е направо от нищото. Това много добре личи и от съобщението на Неврокопска митрополия по случая.

От понеделник до сряда в София се бяха събрали водещите дейци от всеправославната инициатива за работа срещу сектите. Тази инициатива през изминалите 10-11 години създаде мрежа от специалисти по въпросите на сектите и гибелните култове, за чиято опасност се сещаме само когато се случи нещо непоправимо. Бяха проведени годишни конференции в редица поместни православни църкви – България, Гърция, Кипър, Полша, Русия, Сърбия. България води в това отношение, защото у нас са проведени вече четири такива конференции. Това се дължи преди всичко на голямата активност в тази област на покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил, чиято линия следва и приемникът му – митр. Серафим. Дейността на организацията е надлежно отразявана и с репортажи в Двери.бг.

Попитахме проф. Иван Ж. Димитров, който е участвал в срещата, къде е истината. Той беше любезен да заяви:

- Дойдоха в София инициаторът на всеправославната мрежа, Карпасийски епископ Христофор, викарий на Кипърския архиепископ, и проф. Александър Дворкин, председател на Руската асоциация на центровете за проучване на религиите и сектите. От българска страна участваха митрополитите Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, както и аз в качеството ми на председател на българския „Център за проучване на нови религиозни движения“.

Целта на срещата беше да се обсъдят бъдещи планове на споменатата всеправославна антисектантска организация, както и издаването на двутомния сборник с експертните доклади от проведените през изминалите години конференции с общ обем от близо 2000 страници. Ние с проф. Дворкин сме в редакционния екип по отпечатването на сборника.

Обсъжданията по време на срещата протекоха в поменатия тесен кръг и се набелязаха съответните стъпки за по-нататъшната дейност на инициативата в близките години и в перспектива. Говорихме и за една отдавнашна идея: да се организира постоянно действащ летен семинар за подготовка на кадри на поместните православни църкви с цел да се осигури приемственост във важното дело.

Двери: Писа се, че бил обсъждан украинският въпрос. Това вярно ли е?

- Някога се казваше „не вярвай на всичко, което се говори“. Но вече живеем във времена, когато този съвет трябва да звучи „не вярвай на всичко, което се пише“. Вярното е това, че гостите от чужбина изявиха желание да получат благословението на предстоятеля на БПЦ-БП, Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който откликна и ги прие в сградата на Софийска митрополия. На кратката среща с него беше споделено от страна на гостите и от българска страна както стореното досега, така и за бъдещите планове на антисектантската всеправославна инициатива. Накрая кипърският архиерей предаде на патриарха братските поздрави на своя архиепископ Хризостом II, който през май беше посетил София и беше разговарял с Българския патриарх и членове на Св. Синод на БПЦ. Според еп. Христофор неговият архиепископ споделил в заседание на техния синод, че останал много доволен от разговорите си в София – естествено, без да се казва каквото и да било за съдържанието на онези разговори. Повече коментари на сегашната среща при Светейшия патр. Неофит не е имало.

Двери: Наши и чужди медии писаха за разговори при закрити врата. Имало ли е такива?

- В определен момент снимащите и сервиращите вода и кафе излязоха, но това не прави срещата „при закрити врата“. Нашата среща беше планирана още от миналата година, когато не съществуваше никакъв украински въпрос, а и нито задачата, нито равнището на участниците в нея са подходящи за подобни разговори, каквито някои са си измислили. Не на последно място нека да отбележа, че такива твърдения обиждат и Негово Светейшество, който, както е известно, е изключително внимателен в своето общуване и никога не би създал прецедент като измисления.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qpd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен