Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_15.jpgВ анкетата на „Двери” за най-важните църковни събития през изминалата 2009 г. читателите откроиха категорично отстраняването на митрополит Симеон от катедрата му със синодална наредба (16,46 %). Това се дължи не само на актуалността на новината, коментирана широко именно в края на годината, но и на прецедента, който създаде и който би могъл да окаже влияние върху бъдещи събития в БПЦ.
 
На второ място читателите поставиха решението на Съда за защита на човешките права в Страсбург за разкола в БПЦ (12,61 %). Макар че решението на Страсбург не получи адекватно медийно осветление, процесът на разколниците срещу България предизвика голямо обществено напрежение, на което се сложи край и с края на делото.

На трето място по значимост е поставено оттеглянето на Българската църква от диалога с римокатолиците в рамките на Смесената комисия за богословски диалог между Православната и Римокатолическата църква (10,17%). Това решение на Св. Синод не бе породено от активна и задълбочена богословска позиция по проблемите на диалога, а закономерно произтече от процеса на самоизолация на БПЦ, който протича на различни равнища. Повечето християни, обаче, които нямат такива тесни наблюдения върху процесите в Българската църква, възприеха решението на църковното ни ръководство като отстояване на православна позиция и опит да се сложи край на неканоничните контакти с римокатолиците от страна на български клирици със спорни богословски възгледи.

На четвърто място бе поставена сагата с българския храм в Букурещ, който бе отнет безцеремонно от румънското църковно ръководство (9,43%). По този начин де факто се закри българското църковно подворие в Румъния. Реакцията на българското църковно ръководство и светската дипломация бе вяла и случаят бързо потъна в аналите на новата църковна история.

На пето място читателите на „Двери” поставиха обществения дебат относно забраната за  църковни венчавки през седмицата. Бурната обществена реакция по този въпрос се дължеше на факта, че в „традиционно православните общества”, независимо от степента на църковност на хората, църковните брак и погребение са сред най-устойчивите обреди и обществото е много чувствително към всички опити да бъде ограничен „достъпът” до тях. Както свидетелства най-новата ни история, дори комунистическият режим не успя да промени обществените стереотипи по този въпрос.
 
Сред отличените събития са също посрещането на св. мощи от Зографския манастир, рицарските скандали в Доростолска епархия, смяната на ръководството на семинариите и др. Цялата анкета вижте тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kr48 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски