Мобилно меню

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

„В България няма плодотворна почва за появата на ислямски фундаментализъм и екстремизъм. Обикновеният български мюсюлманин има много по-либерални възгледи за живота спрямо възгледите на фундаменталистите“. Така коментира днес Хорст Фридрих Роли – професор по сравнителна педагогика във висшето богословско училище във Фриденсау, Германия. Ученият изнесе лекция на тема „Ислям и ислямско образование в България“. Той съобщи, че е подготвил лекцията си въз основа на исторически проучвания, посещения в мюсюлмански училища у нас, интервюта сред българи и мюсюлмани в страната.

„Към фундаменталистки изказвания са склонни по-малко образованите български мюсюлмани, живеещи предимно в селата“ – посочи проф. Роли. Той представи исторически факти за съвместното съществуване на българи и мюсюлмани по нашите земи.

„Ислямът не разделя политиката от религията“, допълни професорът. Роли каза, че ислямът е мисионерска религия с изключителна претенция за истина и за религиозна и политическа власт. Тринадесет процента от населението в България е мюсюлманско. „Икономически то е в много по-добро положение от ромското малцинство в страната“ – посочи проф. Хорст Роли.

По думите му у нас има 1 050 джамии, три държавни мюсюлмански училища, известен брой училища (курсове) за коран, както и мюсюлмански академии, финансирани предимно от фондации от Саудитска Арабия. Висшият ислямски институт в София от 1995 г. приема и жени. „В него досега бакалавърска степен са завършили хиляда души, но много малко от тях в момента са имами“, допълни ученият.

Според проф. Роли в България няма дискриминация спрямо вероизповеданията и малцинствата. Ученият препоръча, за да се избегне евентуална религиозна омраза на етническа основа, учениците от различните малцинства да учат в смесени паралелки.

„Образованието на роден език е основно право, което е гарантирано във вашата страна“, посочи още проф. Хорст Роли.

* Източник: Dnes.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krdc 

Разпространяване на статията: