Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
В България няма плодотворна почва за появата на ислямски фундаментализъм и екстремизъм.

Обикновеният български мюсюлманин има много по-либерални възгледи за живота спрямо възгледите на фундаменталистите, коментира днес Хорст Фридрих Роли, професор по сравнителна педагогика във висшето богословско училище във Фриденсау, Германия.

Ученият изнесе лекция на тема "Ислям и ислямско образование в България". Той съобщи, че е подготвил лекцията си въз основа на исторически проучвания, посещения в мюсюлмански училища у нас, интервюта сред българи и мюсюлмани в страната.
Към фундаменталистки изказвания са склонни по-малко образованите български мюсюлмани, които живеят предимно в селата, посочи проф. Роли. Той представи исторически факти за съвместното съществуване на българи и мюсюлмани по нашите земи.

Ислямът не разделя политиката от религията, допълни професорът. Роли каза, че ислямът е мисионерска религия с изключителна претенция за истина и за религиозна и политическа власт.

13 на сто от населението в България е мюсюлманско, икономически то е в много по-добро положение от ромското малцинство в страната, посочи проф. Хорст Роли.

По думите му у нас има 1050 джамии, три държавни мюсюлмански училища, известен брой училища /курсове/ за коран, както и мюсюлмански академии, финансирани предимно от фондации от Саудитска Арабия. Висшият ислямски институт в София от 1995 г. приема и жени, в него досега бакалавърска степен са завършили 1 000 души, но много малко от тях в момента са имами, допълни ученият.

Според проф. Роли в България няма дискриминация спрямо вероизповеданията и малцинствата. Ученият препоръча, за да се избегне евентуална религиозна омраза на етническа основа, учениците от различните малцинства да учат в смесени паралелки.

Образованието на роден език е основно право, което е гарантирано във вашата страна, посочи още проф. Хорст Роли.

(Dnes.bg)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krdc 

Разпространяване на статията: