Мобилно меню

4.9016949152542 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (295 Votes)

eklogi arНа последните заседания Св. Синод на Цариградската вселенска патриаршия избра четирима архимандрити за помощни епископи (викарии) на архиепископ Макарий (на снимката), оглавяващ Архиепископията на патриаршията за Австралия. Заседанията са последни, защото и във Фенер като в Гръцката църква синодът е с едногодишен мандат и съставът се сменя в началото на църковната година, т. е. на 1 септември, за да дойдат следващите дванадесет митрополита по реда на старшинството им. В отиващия си синоден състав беше и архиеп. Макарий, което му е дало възможност да придвижи този важен въпрос за пастирското обгрижване на диоцеза си. Освен това един от досегашните викарни епископи, Дервийски Йезекиил, беше повишен в сан митрополит, запазвайки титлата му.

Това повишение е всъщност издигане на ранга на епископията му, която е от „древлепросиялите“, макар днес да няма християни там (в гр. Дерва или Дервия, в централната южна част на Мала Азия, пръв е проповядвал Христовата вяра св. апостол Павел, виж Деян. 14:20-21). С този акт на патриаршеския синод епархията от „древлепросияла“ се повишава в действаща, но това не означава, че има промяна в положението там.

Такова повишение в ранг на отделни епархии и ръкополагане на нови епископи се забелязва през последните двадесет и пет – тридесет години както във Вселенска патриаршия, така и в Московска патриаршия, където от 80-те години на 20 в. насам се наблюдава значително повишаване на броя на православните християни.

Тези промени в Австралийската архиепископия безспорно се дължат на новия архиепископ, Макарий (Гринйезакис, критянин), който зае поста през 2019 г. Той полага усилия да се подобри цялостната дейност на архиепископията. И докато други патриаршии като Йерусалимска и Александрийска често набират кадри от Гърция или Кипър (например сегашният Александрийски патриарх е критянин, предишният беше кипърец, Йерусалимският патриарх е роден в Гърция и мн. др.), то в Австралия разчитат на свои, местни клирици.

За отбелязване е, че и четиримата новоизбрани епископи са родени (с едно изключение), израсли, живели и работили в Австралия. Изключението е на избрания за Созополски епископ (т. е. на някогашната патриаршеска епархия на днешния български град) архим. Киряк, който е роден на о-в Кипър през 1959 г., но когато е едва шестгодишен семейството му емигрира в Австралия и той всъщност израства и учи там. През 1995 г. отива в Атон, където в манастира „Ставроникита“ е приет за послушник, а на следващата година е постриган за монах и ръкоположен за йеродякон и йеромонах от живеещия на Света гора Родостолски (т. е. Доростолски, дн. Силистра в България) еп. Хризостом, брат на Великата лавра.

Друг от избраните за епископ, архим. Христодул, роден през 1978 г. в Сидни, Австралия, е завършил лицей (последните три години от средното образование в Гърция) в гр. Волос, учи полувисше богословско образование в Солун, накрая обаче се дипломира от Богословския институт „Св. апостол Андрей“ на Австралийската архиепископия в Сидни. Неговите връзки с родната страна на семейството му продължават: през 2000 г. той е постриган в монашество от Лариския митрополит Игнатий († 2018 г.), който го ръкополага за йеродякон и йеромонах, дава му архимандритско отличие и го назначава в просветната, благотворителната и младежката дейност на епархията. През 2013 г. се завръща от Лариса в Австралия и продължава своето служение в родния си град Сидни като клирик вече на Вселенска патриаршия.

Останалите двама кандидат-епископи са обучени в Австралия, там са ръкоположени и служили досега. Но така или иначе тази архиепископия разчита на местни, свои кадри в обгрижването на народа Божи. Защото колкото и да неглижираме произнесената през 1935 г. от един комунистически диктатор фраза „Кадрите решават всичко“, трябва да ѝ признаем известна истинност. Местните клирици по-добре разбират местните хора и по-успешно работят с тях. Не на последно място владеят говоримо и писмено местния език (английски) и общуват свободно както с вярващите, така и с институциите в страната. При висшия клир на Фенер се държи те да владеят добре и новогръцки език, който е работният език на канцеларията, а и между клира.

Само архиепископите на Австралийската архиепископия се избират и назначават по други критерии, както се вижда от биографиите им. От биографиите им личи, че последните няколко архиепископа са били все високо образовани архиереи с преподавателски стаж в семинарии, академии, факултети и с редица научни публикации (архиеп. Макарий, например, е изготвил становището за даване на автокефалия на Православната църква на Украйна, представено през септември 2018 г., два месеца преди акта на патриаршията). Австралийските гръцки архиепископи са имали и години служение в епархиите на патриаршията в чужбина, така че са били запознати с живота на православното разсеяние (диаспора) и вече добре са владеели английски език.

И за завършек: кадруването е обичайна, бих казал рутинна дейност в човешкото общество. За съжаление злоупотребите (включително и в Църквата) с тази дейност са ограничили значението на думата само до отрицателното му звучене. А не би трябвало да го ограничаваме.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89h8y 

Разпространяване на статията: