Мобилно меню

4.3921568627451 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (51 Votes)

3396 10888Наближаващият Велик пост няма да бъде пречка да се поддържат и дори да се засилят замрелите междуцърковни отношения на Светия Синод на БПЦ. Самоизолацията, която нейното ръководство си наложи с неудачното решение преди близо две години да бойкотира Всеправославния събор (на остров Крит, 19-26 юни 2016 г.), постави нашата Църква в неизгодното и дори унизително положение демонстративно да се отказват от участие в наши прояви някои влиятелни православни църкви като Гръцката архиепископия и Цариградската патриаршия. А се знае, че в духа на съборността на Православната църква замразените отношения с едни от православните сестри-църкви не могат да се компенсират със засилени отношения с други църкви, които и да са те.

Днес без никакво съобщение в официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП медиите оповестиха, че двама наши митрополити (Старозагорски Киприян и Пловдивски Николай) заминавали в Македония с делегацията на президента на Р. България г-н Румен Радев, който е на официално посещение в нашата съседка. Истината е, че тази новина я съобщиха гръцки и македонски медии още преди два дена, но поради мълчанието на синодния сайт и на синодния говорител едва тази сутрин се удостовери този факт.

За всички е ясно, че целта на участието на нашите митрополити е повече политическа: да се даде всеобхватност на развиващите се двустранни отношения между България и Македония. Отделен въпрос е дали Св. Синод на БПЦ има какво конкретно да предложи при предстоящите срещи на наши и македонски църковни ръководители или българските митрополити просто ще дават цвят (черното също е цвят!) на президентската делегация. Защото не са малко и отрицателните точки, които трупа Църквата ни с въпросната недомислена авантюра.

В първата седмица на Великия пост за Кипър ще замине Врачанският митрополит Григорий, който ще участва като представител на БПЦ в тамошните тържества за 40-годишнината от епископското ръкоположение на Кипърския архиепископ Хризостом II. Последният е избран за Пафоски митрополит тъкмо на 25 февруари 1978 г. Не е трудно да се досетим, че кипърският висш клир, който е твърд застъпник за интересите на Цариградската вселенска патриаршия, ще постави на нашия представител "неофициално" въпроса за намеренията ни относно Македонската православна църква. Надяваме се поне да не го питат повече защо не сме участвали във Всеправославния събор.

И накрая, засега, на 2 март, петък на втората седмица от поста, у нас пристига Московският и на цяла Русия патриарх Кирил. Преди време беше споменато, че той се очаква да дойде за тържествата в България по повод 140-годишнината от Освобождението на България, съответно от края на Руско-турската освободителна война с подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г. Макар и осъществявано по политически повод, това посещение ще даде възможност за важни разговори между двамата патриарси и архиереите на двете ни църкви.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uarqx 

Разпространяване на статията: